ABD’den Ankara’ya İran-Irak uzmanı büyükelçi

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Ankara’ya İran-Irak uzmanı büyükelçi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2007 00:00

Bush’un, yönetimin ağır toplarından James Jeffrey’i Ankara’ya büyükelçi atamaya hazırlanması, İran ve Irak açısından kritik dönemde önemli bir tayin olarak niteleniyor.

BEYAZ Saray, Ankara’ya, "Irak ve İran" konularında uzmanlaşan bir diplomat olan James Jeffrey’yi atamayı planlıyor. ABD Yönetimi, halen Ankara’da görev yapan Büyükelçi Ross Wilson’un yerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı James Jeffrey’yi aday göstermeye hazırlanıyor.

Hürriyet’e konuşan bir güvenilir kaynak "Ben elini sıktım ve tebrik ettim bile" diye konuştu. Ross Wilson’un görevi gelecek yaz sona erecek.

James Jeffrey’nin Ankara’ya atanmasına ilişkin resmi duyurunun yıl sonundan önce Beyaz Saray tarafından yapılabileceği ifade edildi. Jeffrey, Türkiye’de daha önce "büyükelçilik müsteşarı" olarak görev yapmıştı.

KRİTİK DÖNEMDE ÖNEMLİ ATAMA

James Jeffrey, Irak Savaşı’ndan sonra Bağdat’ta "iki numaralı adam" olarak görev yapmış ve daha sonra da merkezde çalışmıştı. Bir güvenilir kaynak, "Irak ve İran konularında uzmanlaşan James Jeffrey’nin atanması dikkat çekicidir. James Jeffrey Washington’un ağır toplarından biridir. İran’ın en sıcak konulardan biri haline geldiği ve Irak’ın ne yönde seyredebileceğinin bilinemediği çok kritik bir dönemde bu atama önemlidir" diye konuştu.

Jefrrey’nin, bu aşamada, Beyaz Saray’ın Ankara için düşündüğü "tek aday" olduğu da ifade edildi. Jeffrey’nin, Başkan Bush tarafından resmen aday gösterilmesinin ardından ABD Senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.

James Jeffrey’nin "neo-con" diye bilinen "sertlik yanlısı" ekipten olmadığı da belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!