ABD: Çözüm sürecine bağlılık önemli

Güncelleme Tarihi:

ABD: Çözüm sürecine bağlılık önemli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 01:29

Amerikan yönetimi, ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilci Yardımcısı McGurk’ün yaptığı açıklamalarla PKK’ya dönük hava saldırılarını Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı saymakla birlikte gerginliğin azaltılması, her iki tarafın çözüm sürecine bağlı kalması çağrısı yaptı. Beyaz Saray, PKK’ya yönelik hava harekâtı ve Türkiye’yle varılan İncirlik mutabakatı arasında bir bağlantı olmadığı mesajını da verdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin, ülke içinde gerçekleştirdiği eylemlerin ardından Kuzey Irak’taki PKK unsurlarına yönelik başlattığı hava saldırıları, Suriye’de PKK uzantısı PYD’yle IŞİD’e karşı askeri işbirliği yürüten Washington’da bir denge bulma çabası yarattı. Amerikan yönetimi, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilci Yardımcısı Brett McGurk’ün yaptığı açıklamalarla PKK’ya dönük hava saldırılarını Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı saymakla birlikte gerginliğin azaltılması, Türkiye ve PKK’nın çözüm sürecine bağlı kalması çağrısı yaptı.

‘MUTABAKATLA İLGİSİ YOK’

Brett McGurk’ün kendi Twitter hesabından paylaştığı açıklamada şöyle denildi: “Türkiye’deki son PKK terörist saldırıları ve Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı Türk hava saldırılarına dair haberlerle ilgili PKK’nın Türkiye’deki terörist saldırılarını güçlü biçimde kınıyoruz ve müttefiğimiz Türkiye’nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz. Ayrıca gerginliğin azaltılması ve her iki tarafın da âdil ve sürdürülebilir bir barış için barışçıl bir ‘çözüm süreci’ne bağlı kalması çağrısı yapıyoruz. PKK’ya yönelik bu hava saldırıları ve IŞİD’e karşı ABD-Türkiye işbirliğinin yoğunlaştırılması konusunda en son ortaya konulan anlayış arasında bir bağlantı yok. IŞİD’e karşı küresel savaşta Türkiye ve ortaklarımızın hepsiyle işbirliğini geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz.” Konu, Obama’nın Kenya seyahati sırasında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes’un katıldığı basın toplantısında da gündeme geldi. Ve Rhodes, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta yürüttüğü operasyonla ilgili yorumu sorulduğunda “Türkiye’nin IŞİD’e karşı artan çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Rhodes, ayrıca ABD’nin PKK’yı “terörist örgüt” saydığını hatırlatarak “Türkiye’nin terörist hedeflere yönelik harekete geçmeye hakkı var” diye konuştu. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey de yaptığı açıklamada, “PKK’nın terör saldırılarına karşı NATO müttefikimiz Türkiye’nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz. Aynı zamanda, tansiyonun azaltılması ve iki taraf da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için ‘çözüm süreci’ne bağlı kalmayı sürdürmelidir. Şiddet, uzun vadeli güvenlik ve gelişimi açısından Türkiye vatandaşlarının yararına değildir” görüşüne yer verdi.

Haberin Devamı

‘İKİ ŞEY DEĞİŞMEYECEK’

Haberin Devamı

Wilson Center Ortadoğu Direktörü Henri Barkey de Obama yönetiminin PKK’ya yönelik hava saldırılarına dair yaptığı açıklamaları Hürriyet’e şöyle değerlendirdi: “İki şey değişmeyecek. ABD, PYD ile işbirliğini sürdürecek. Çünkü PYD, şu an Suriye’deki tüm muhalif gruplar arasında IŞİD’e karşı en başarılı örgüt. İkincisi, ABD İncirlik mutabakatı sonrası Türkiye’yle de işbirliğini derinleştirecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!