ABD Büyükelçisi ‘diplomasiye’ işaret etti

Güncelleme Tarihi:

ABD Büyükelçisi ‘diplomasiye’ işaret etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2022 07:00

Türkiye ile savaş ihtimalini sık sık dile getiren Yunan basını böyle bir senaryoda ‘ABD, Yunanistan’ın yanında yer alır mı’ sorusunu Amerikalı elçi Tsounis’e sordu. Elçi, ‘Yunan ordusu kendi ülkesini koruyabilir’ dedi, diplomasi vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

“Türkiye, Yunanistan’a saldırırsa ABD ne yapacak” sorusunu yüksek sesle soran komşu basını bu defa bu soruyu ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsounis’e yöneltti. Yunan ANT1 televizyonuna konuşan Amerikan elçisi, Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki krize ve ABD’nin olası bir sıcak olaya tepkisine kapsamlı bir şekilde değindi. Tsounis, “Birincil ilke, Yunanistan ve Türkiye’nin farklılıklarını diplomatik olarak ve uluslararası hukuka uygun olarak tartışması ve çözmesi gerektiğidir. Başka seçenek yok” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKELÇİYE BİR GARİP SORU

Olası bir saldırıda ABD’nin Yunanistan’ın yanında yer alıp yer almayacağı sorusu üzerine ABD’li Büyükelçi, “Yunan ordusu vatanını koruyabilir” diyerek, ABD’nin çatışmaya müdahil olmayacağının sinyalini verdi. Böyle bir durumda Tsounis, Amerika’nın barış sağlanması için çok yoğun bir diplomatik faaliyet sürdüreceğini de ekledi. “Çok şey tehlikede. İki ülke de çok saygı duyulan müttefikler ve NATO’nun çok önemli üyeleri. Ancak bu konular son derece ciddi ve önemlidir” diyen elçi, “Retoriği anlıyorum. Bunu kimse yapıcı görmüyor. İşe yarayacak tek şey, farklılıkları diplomatik olarak ve uluslararası hukuka göre tartışmak ve çözmektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD Büyükelçisi ‘diplomasiye’ işaret etti
ABD’nin Yunanistan’ın Dedeağaç limanını askeri lojistik üssüne çevirmesi Türkiye’nin tepkisini çekiyor.

‘FARKLILIKLAR ÇÖZÜLEBİLİR’

Tsounis şöyle devam etti: “Sürekli olarak Yunanistan ve Türkiye’ye bunu yapmalarını iletiyoruz çünkü hem Yunanistan’ın hem de Türkiye’nin barış aradığını biliyorum. Birçok ilişkide farklılıklar vardır. Ancak bu durumda barış birincil ilkedir ve ancak diplomatik olarak sağlanabilir. Son derece tutarlıydık. Retoriği keskinleştirmenin ne yapıcı ne de üretken olduğuna inanıyoruz. Her iki NATO müttefikimizin de farklılıklarını diplomasi yoluyla çözmesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz. Doğru yol budur ve doğru yol olmaya devam edecektir. Her iki NATO müttefikimizi de farklılıklarını çözmek için diplomatik kanalları seçmeye teşvik etmeye devam edeceğiz. Bu farklılıklar benzersiz değildir ve çözülebilir. Yakın gelecekte Yunanistan ile Türkiye arasındaki mevcut farklılıkların diplomatik kanallardan çözüleceğini umuyorum.”

 

Haberin Devamı

ATİNA’DAN SAĞDUYULU SES

Türkiye ile ilişkilerde pozitif gündem vurgusu yapan eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Batılı ülkelerin Yunanistan’a silah sattığını belirterek, “Tecrübelerim, pozitif bir gündemin ‘düşmanımın düşmanı dostumdur’ mantığından daha özlü faydalar sağladığını göstermiştir” dedi. To Vima gazetesine konuşan Papandreu, “Diyalog korkusu bir güçsüzlük hissi yaratıyor. Üçüncü tarafların aracı olarak, ancak beklendiği gibi kendi çıkarlarıyla, müdahale etmeleri için alan yaratır” diye konuştu.

ABD Büyükelçisi ‘diplomasiye’ işaret etti
Yorgo Papandreu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!