ABD baskıyı arttırıyor İsrail vazgeçmiyor... Netanyahu’nun Refah inadı

Güncelleme Tarihi:

ABD baskıyı arttırıyor İsrail vazgeçmiyor... Netanyahu’nun Refah inadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2024 07:00

ABD bastırıyor, Avrupalı müttefikler uyarıyor, ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaştan kaçıp 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah’a operasyondan vazgeçmiyor. Netanyahu’nun tanklarla kente girmesi halinde büyük bir sivil kaybı olmasından endişe duyuluyor.

Haberin Devamı

İSRAİL hükümeti, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden başladığı yıkıcı kara harekâtlarıyla Hamas liderlerini ele geçiremediği için, son hedef olarak Refah’a işaret ediyor. Dünya ülkeleri “Refah’a girmenin büyük hata olacağı konusunda” uyarsa da Başbakan Netanyahu vazgeçmemeye kararlı. ABD, Netanyahu’yu fikrinden döndürmek için baskıyı artırıyor.

REFAH’TA DURUM NASIL

- Gazze Şeridi boyunca İsrail’in saldırılarından kaçacak başka yeri kalmayan 1.5 milyon kişi, Mısır sınırdaki Refah’ta hayata tutunmaya çalışı-yor. Bölgedeki çadırkent hızla genişliyor. Yalnızca 3 tıbbi kompleks bulunan şehirde kalabalık nüfus yüzünden bulaşıcı hastalıklar yayılıyor. ABD, Gazze’ye insani yardımı sağlayan en büyük kuruluş BM Filistin ajansı UNRWA’ya fonu 2025 sonuna kadar durdurduğunu açıklarken, “kıtlık” uyarılarına aldırmayan İsrail karadan yardım girişine müsaade etmiyor.

Haberin Devamı

ABD baskıyı arttırıyor İsrail vazgeçmiyor... Netanyahu’nun Refah inadı

NETANYAHU NEYİN PEŞİNDE

- 7 Ekim saldırılarının ardından hedefini “Hamas’ı ortadan kaldırmak” olarak açıklayan İsrail Başbakanı Netanyahu, tüm çağrılara rağmen or-duyu Refah’a sokmakta ısrarcı. Askeri operasyon planlarına onay verdiğini duyuran İsrail lideri, Hamas’ın üst düzey kadrosunun, buraya kaçtığı-nı öne sürüyor. Refah’a operasyonun iddia edildiği gibi “Hamas’ı yok etme” hedefine ulaşıp ulaşmayacağı da bir soru işareti. İsrail ordusunun dağıldığını öne sürdüğü, kuzeydeki Hamas taburlarının yeniden organize olmaya başladığı iddia ediliyor.

ABD NE DİYOR

- ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile önceki gün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde bir kez daha “askeri operasyonun felaket olacağını” uyarısında bulundu. Kasım ayında ABD’de yapılacak seçimlerde yeniden aday olan Biden, İsrail politikasına yönelik eleştirilerin ortasında Gaz-ze’deki insani krizi çözmek için baskı altında.

BİR TARİH VAR MI

- Biden’a “Refah’a girmekten vazgeçmeyeceğini” söylese de Netanyahu, “ABD’nin endişelerini görüşmek üzere” Washington’a bir heyet gön-dermeyi kabul etti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da gelecek hafta ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile bir araya gelecek. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes ve rehine takası görüşmeleriyle ilgili 6’ncı kez Ortadoğu’na turunda. Netanyahu, Refah operasyonunun tarihine dair bilgi vermezken sivil halkın bölgeden çıkarılmasına ilişkin planı da “yakında” onaylayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İFTAR SAATİNDE VURDU

İsrail güçleri dün iftar saatinde Şifa Hastanesi’nin çevresini yoğun top atışıyla vurdu. Çok sayıdaFilistinlinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

ABD baskıyı arttırıyor İsrail vazgeçmiyor... Netanyahu’nun Refah inadı

WASHİNGTON’IN TEKLİFİ NE

ABD, İsrail’i Refah’ta Hamas’ı yok etmek için alternatif bir plana ikna etmeyi” hedefliyor. İsrail basınına konuşan iki ABD’li yetkiliye göre, “alternatif planlar” Washington’ı ziyaret edecek İsrail heyetine sunulacak. Biden yönetiminin aklındaki planlardan biri, Refah’a operasyon yerine Mısır ile Gazze arasındaki ‘Philadelphia Koridoru’ üzerinden silah kaçakçılığını önlemeye odaklanmak. ABD, Mısır yönetimiyle yeni bir anlaşmaya varıp gerekli altyapının inşa edilmesi sayesinde Hamas’ın silah tedarik etmesini önlemenin “Hamas’ın dağıtılması açısından kara saldırısından daha etkili olacağına” inanıyor. Yetkililere göre Washington, İsrail’e “Hamas’ın Refah’ta barınmasını biz de istemiyoruz, ancak mevcut durum sürdürülebilir değil” mesajı verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!