ABD, Başkan'ı affetmeye hazır

Güncelleme Tarihi:

ABD, Başkanı affetmeye hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikalılar Monica ile birlikteliği konusunda kendilerini yanıltmış olsa da Başkan Bill Clinton'a affetmeye hazır. ABC News'un yaptığı bir ankete göre, ABD halkının % 59'u ‘Başkan özür dilerse savcı bu soruşturmadan vazgeçsin’ diyor.

ABD Başkanı Bill Clinton, dün akşam TSİ 20.00'de büyük jüri önünde ifade vermeye başladı. Daha önce Monica Lewinsky ile ‘uygunsuz ilişki yaşadığını’ kabul edeceği bildirilen Bill Clinton'ın sorulara verdiği yanıtlar büyük merak konusu. Ancak jüriye ne söylemiş olursa olsun, kamuoyu yoklamalarına göre, ABD halkı Bill Clinton'u bu sefer de affedecek.

ABC News'un yaptığı bir yoklamaya göre ABD halkının % 59 gibi önemli bir bölümü, ‘Başkan özür dilerse, Savcı Kenneth Starr bu soruşturmadan vazgeçsin’ diyor. CNN/USA Today/Gallup'un yaptığı bir araştırma ise halkın % 71 gibi ezici bir çoğunluğunun Başkan Bill Clinton'ın Monica ile ilgili itiraflarının başkanlık görevlerini etkilemeyeceğini düşündüğünü ortaya koydu.

Cumhuriyetçi senatör Orrin Hatch de NBC Televizyonu'na yaptığı değerlendirmede, ‘Eğer doğruyu söyler ve sonra ABD halkından özür dilerse. Amerikan halkı muhtemelen Başkan’a görev süresini tamamlamasına izin verecektir' dedi.

Başkan Clinton, dün akşam TSİ 20.00'de Beyaz Saray'da savcıların sorularını yanıtlamaya başladı. Sorgulama 2'inci Dünya Savaşı'nda Başkan Franklin Roosevelt'in çalışma odası olan Harita Odası'nda gerçekleştirildi. Olası korsanlıklara karşı canlı yayın yeraltına döşenen kablolar aracılığıyla gerçekleştirildi.

Sorgulamaya Özel Savcı Kenneth Starr ile avukatları katıldı. Normal davalarda suçlanan kişinin avukatlarının sorgulamaya katılmasına izin verilmiyor. Sorgulamada avukatlarının Clinton'a eşlik etmesine izin verildi.

Paula Jones adlı kadının açtığı cinsel taciz davasında Monica ile cinsel ilişkiye girmedim’ diye ifade veren Başkan Bill Clinton'a dün skandalla ilgili çeşitli sorular soruldu.

Gazete basıma girdiği saatlerde Başkan Clinton, hala büyük jüriye ifade veriyordu. Ancak Beyaz Saray'dan sızan haberlerde Başkan Clinton'ın Monica ile ilişkiye girdiği itiraf edeceği yönündeydi. Clinton'ın Monica'yı yalan söylemeye teşvik ettiği yolundaki iddiayı ise reddetmesi bekleniyordu.

Clinton'lar bunu da atlatacak

BEYAZ Saray'da önceki akşam Clinton'lar ile birlikte dua ettiklerini söyleyen rahip Jesse Jackson, Başkan Bill Clinton'ın sıkıntılı olduğunu, ancak Clinton ailesinin bu vartayı da atlacağını söyledi. Siyahilerin hakları konusunda verdiği mücadeleyle de tanınan Jackson, sorgulama arifesinde önceki gece Clinton ailesiyle birlikte dua ettiklerini kaydetti. Clinton'ın tüm bu olanlardan dolayı sıkıntılı olduğunu belirten Jesse Jackson, ‘Bence onun için önemli olan kızı Chelsea ve karısı Hillary’nin kendisine destek olması. Sanırım bu dayanışma olmasaydı Başkan'ın başı büyük dertte olurdu' dedi. Hillary'nin olgun bir kadın olduğunu ve çiftin birbirlerini sevdiğine işaret eden Jesse Jackson, tüm bu olanların evliliklerine zarar vermeyeceğini belirtti.

Büyük jürinin rolü sembolik

SEKS skandalıyla ilgili görgü tanıklarını dinleyen ve delilleri değerlendiren büyük jüri 23 kişiden oluşuyor. Washington bölgesindeki seçim listelerinden rastgele seçilen büyük jüri üyelerinin çoğunluğu Afrika kökenli yaşlı Amerikalı kadınlardan oluşuyor. Normalde görgü tanıkları mahkeme binasına gelerek büyük jüri önünde ifade verirken, Clinton'ın gönüllü olarak ifade vermeyi kabul etmesi üzerine sorgulanmasının Beyaz Saray'da yapılması kararlaştırıldı. Sorgulamaya katılan büyük jüri üyelerinin ve savcıların görgü tanıkların ifadesi ve delillerle ilgili açıklama yapması kesinlikle yasak. Büyük jüriye ifade veren kişiler ise sorgulamayla ilgili açıklama yapabiliyor. Büyük jüri, delillere ve ifadelere bakarak suçlanan kişi hakkında dava açılıp açılmamasına karar verebiliyor. Ancak seks skandalında anahtar rol Özel Savcı Kenneth Starr'da. Starr'ın Kongre'ye skandalla ilgili sunacağı rapor Clinton'ın akibetini belirleyecek.

Spermli elbise reklam konusu oldu

BAŞKAN Clinton'la defalarca birlikte olduğunu öne süren Monica Lewinsky'nin kanıt olarak verdiği sperm lekeli elbise, İsrail'de reklam konusu oldu. Bir deterjan filminde FBI ajanları, Monica'nın kirli elbisesini çalarak detarjanla temizliyorlar. Ancak daha sonra temizlenen elbisenin yanlış olduğu anlaşılıyor.

Biomet 2000 için hazırlanan reklamda, FBI ajanları ‘Monica Levinsky’nin evine sızıyorlar. Gardırobu açan ajanlar, Monica'nın ‘beyaz’ elbisesini alarak temizliyorlar. Ajanlardan biri telsize ‘Operasyon tamam. Elbise şimdi beyazdan da beyaz’ diye fısıldayarak Beyaz Saray'a haber veriyor.

Bunun üzerine telsizin diğer ucunda operasyonun bitmesini bekleyen şefleri, ‘Beyaz mı? Sizi mavi elbiseyi temizleyesiniz diye yolladık’ diye kükrüyor. Başkan'ı aklamaya çalışırken FBI, operasyonu yüzüne gözüne bulaştırıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!