ABD askerlerine cinayet suçlaması

Güncelleme Tarihi:

ABD askerlerine cinayet suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 13:15

Irak ve Afganistan'da, 2002 yılından bu yana Amerikan güçlerinin cezaevlerindeki işkence iddialarının ardından, bu kez de ABD askerleri cinayet işlemekle suçlandı. Hapishanelerde hayatını kaybeden 26 mahkumun, cinayete kurban gittiği iddia edildi.

Haberin Devamı

ABD'nin Irak ve Afganistan'da tutukladığı kişilerden 108'inin göz altındayken öldüğü bildirildi.

Associated Press'in ABD ordusu, kara kuvvetleri ve hükümet yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 108 tutukludan çoğunun vahşice öldüğü, dörtte birinin, Amerikan personeli tarafından işkenceye maruz kalıp kalmadığının soruşturulduğu belirtildi.

Bu kişiler arasında eceliyle ölenlerin de bulunduğu kaydedildi.

ABD ordusunun, Irak ve Afganistan'da yaklaşık 65 bin kişiyi göz altına aldığı, bunların çoğunun serbest bırakıldığı belirtilirken, Pentagon şimdiye kadar bu ülkelerdeki tutuklularla ilgili kesin bir bilgi vermedi.

ABD'de Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından hazırlanan bir raporda, Irak, Afganistan ve Guantanamo'daki terör tutuklularına uygulandığı ortaya çıkan işkence ve kötü muameleye bakanlığın politikalarının yol açmadığı savunulmuştu.

Haberin Devamı

Rapora ilişkin haberlerin ortaya çıkması üzerine, Human Rights First adlı insan hakları örgütü, işkence olayları ve iddiaların tarafsız ve bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!