ABD askerlerine Arap dili ve kültürü eğitimi

Güncelleme Tarihi:

ABD askerlerine Arap dili ve kültürü eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 10:06

Pentagon’un desteklediği bir projeyle, Amerikan askerlerine bilgisayar oyunuyla, Arap dili ve kültürü öğretiliyor. Social Puppet (Sosyal Kukla) isimli yazılımı kullanan Amerikan askerleri, ekrandaki Araplarla konuşuyor ve onlarla "gerçek hayattaki gibi nasıl iletişim kurulacağını" öğreniyor.

National Geographic dergisinin haberine göre Arap dili ve kültürü eğitimi alacak Amerikalı askerler, bir mikrofon yardımıyla ekrandaki karakteri yönlendiriyor. Soruları doğru anlayan ve yanıtlayan askerler oyunda bir basamak ileriye geçebiliyor.

ASKERLERDEN "DOĞRU EL KOL HAREKETİ" YAPMALARI İSTENİYOR

Programın en ilginç özelliklerinden birini, doğru vücut hareketlerinin kullanılması oluşturuyor. Askerlere verilen eğitimde, bir Arap’la karşılaşıldığında "sağ elini kalbinin üzerine koyarak" karşıdakinin selamlanmasının önemli olduğu belirtiliyor.
Askerlere ayrıca birisiyle konuşurken güneş gözlüğünün çıkarılması ve böylece göz temasının sağlanmasının da güven açısından önemli olduğu vurgulanıyor. Bu eğitimleri alan askerlerin önce oyunda daha sonra da "gerçek bir Arap gördüklerinde" söz konusu eylemleri sergilemeleri bekleniyor.

OYUNDAKİ KARAKTER ETKİYE GÖRE TEPKİ VERİYOR

Programı geliştiren, Los Angeles Güney California Üniversitesi Enformasyon Bilimleri Enstitüsü’nden Hannes Högni Vilhjalmsson, bilgisayar oyununda çıkan karakterlerin sanal zekaya sahip olduğu ve gelen etkilere göre tepki verebildiğini söyledi. Örneğin oyunun ilk kısmında askerlerden bir köye gitmeleri isteniyor. Askerleri köyün girişinde bir grup çocuk karşılıyor. Çocukları terslemeyip onlarla ilgilenen askerler "köyden hoşçakalın diyerek" çıkıyor.
Vilhjalmsson, oyun sayesinde dil öğreniminin zorluklarını yüzyüze iletişim ve vücut dili gibi unsurlarla aştıklarını belirtti.
Sosyal Kukla yazılımın, "Taktik Dil ve Kültür" başlıklı üç oyunda askerleri eğitmek üzere tasarlandı. Bu üçlemenin Levanten adı verilen ilkinde askerlere Filistin, Lübnan ve Suriye diyalektiğinde eğitim veriliyor.
İkinci oyun olan Taktik Irak’ta ise Irak’ta konuşulan Arap aksanı öğretiliyor. Bu oyunun halen Irak’ta bulunan yüzlerce asker tarafından oynandığı kaydediliyor.
Son geliştirilen oyun ise Taktik Paşto adını taşıyor. Bu oyunda da askerlere Afgan kültürü öğretiliyor.

PROJEYİ PENTAGON DESTEKLİYOR

Projeye Pentagon’a bağlı İleri Düzey Savunma Araştırmaları Ajansı ve Denizcilik Araştırmaları Ofisi destek veriyor. Sistemin ilk kez 2003 yılında New York Amerikan Askeri Akademisi’nde test edildiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!