ABD askeri Gazze için kendini yaktı

Güncelleme Tarihi:

ABD askeri Gazze için kendini yaktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2024 07:00

ABD’de ‘Gazze’de soykırımın suç ortağı olmayacağım’ diyen hava kuvvetlerinde görevli bir asker kendini İsrail Büyükelçiliği önünde yaktı. Hayatını kaybeden Bushnell’in yazılım mühendisi olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ABD Hava Kuvvetleri’nde aktif görevli asker olduğu teyit edilen Aaron Bushnell (25), pazar günü öğle saatlerinde Washington’daki İsrail Büyükelçiliği önünde Gazze’de yaşanan katliamı protesto etmek için kendini ateşe verdi.

SUÇ ORTAĞI OLAMAM

İnternette canlı yayınladığı videoda “Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım. Aşırı bir protesto eylemi yapmak üzereyim. Ancak insanların sömürgecilerinin elinde yaşadığıyla karşılaştırıldığında bu hiç de aşırı değil” diyen Bushnell, kendini ateşe verdikten sonra “Özgür Filistin” diye bağırıyor. Olay yerindeki Gizli Servis ajanları hızla müdahale ederek alevleri söndürdü. Hastaneye kaldırılan askerin aldığı ağır yaralar nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

ABD askeri Gazze için kendini yaktı

Haberin Devamı

PENTAGON DOĞRULADI

Amerikalı gazeteci Talia Jane, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bu duyuru için Bushnell ailesinden izin aldığını belirterek “Az önce Aaron Bushnell’in aldığı yaralara yenik düştüğü haberini aldım” dedi. ABD Hava Kuvvetleri sözcüsü Rose M. Riley bir e-postayla söz konusu kişinin hava kuvvetlerinde aktif görevli olduğunu teyit etti. Pentagon bir sonraki açıklamasında ise eylemcinin öldüğünü bildirdi. Geçen yıl Aralık ayında da bir kadın protestocu ABD’nin Atlanta şehrindeki İsrail Konsolosluğu önünde kendini ateşe vermişti.

FACEBOOK’TAKİ PAYLAŞIMLARI

Eylemi gerçekleştirmeden önce Facebook sayfasında bir paylaşım yapan Bushnell’in kararını verirken ülkesinin değerlerini sorguladığı ortaya çıkıyor. Paylaşımda “Birçoğumuz kendimize şu soruyu sormayı seviyoruz: ‘Kölelik sırasında hayatta olsaydım ne yapardım? Yoksa Siyahilere ayrımcılık yapılan Güney’de yaşasam? Veya apartheid rejiminde? Eğer ülkem soykırım yapıyor olsaydı ne yapardım?’ Cevap şu ki, bunu yapıyorsunuz. Şu anda” yazan Bushnell’in, ABD’nin İsrail’e Gazze katliamının ilk gününden bu yana verdiği destekten ötürü ülkesini sorumlu tuttuğu anlaşılıyor.

Haberin Devamı

YAZILIM MÜHENDİSİYDİ ÖZEL SEKTÖRE GEÇMEK İSTİYORDU

Bushnell’in LinkedIn profiline bakıldığında ABD Hava Kuvvetleri’nde çalışırken aynı zamanda yazılım mühendisi olduğu ve yakın zamanda askerlikten ayrılarak özel sektöre geçmek istediği görülüyor. Amerikan havacının hesabının biyografi bölümünde şöyle yazıyor: “Yazılım geliştirme ve Linux sistem yönetimi alanında eğitim ve iş tecrübesine sahip, hevesli yazılım mühendisi, ABD Hava Kuvvetleri’nden yazılım mühendisliğine geçiş için SkillBridge programları aramakta.”

ABD askeri Gazze için kendini yaktı

FİLİSTİN BAŞBAKANI IŞTİYYE İSTİFA ETTİ

2019’da göreve gelen akademisyen ve ekonomist Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, görevinden istifa etti. Iştiyye, dün Batı Şeria’daki Ramallah kentinde düzenlenen haftalık kabine toplantısında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a istifasını sunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Abbas, istifasını kabul ederken, Iştiyye ve kabinedeki diğer bakanlardan yeni hükümet kuruluncaya kadar geçici hükümet olarak çalışmalarını istedi. Iştiyye, İsrail’in Hamas ile Gazze’deki savaşıyla birlikte değişen dinamiklere yanıt verebilecek yeni bir hükümetin kurulmasına yol açmak için istifa ettiğini söyleyerek, “Karar, Filistin davası ve siyasi rejimimizin karşılaştığı benzeri görülmemiş şiddetli saldırıların yanı sıra Gazze’de halkımıza karşı uygulanan zorla aç bırakma, göçe zorlama gibi soykırım suçlarının gölgesinde alındı” dedi.

Filistin hükümeti, 30 yıl önceki Oslo Anlaşması’nın sonucunda oluştu. Hükümet, 2007’de Hamas ile girdiği siyasi mücadeleyi kaybederek Gazze üzerindeki hakimiyetini de kaybetti.

Haberin Devamı

İSRAİL’DEN REFAH’I TAHLİYE PLANI

ABD, İsrail, Katar, Mısır ve Hamas arasında ramazan öncesinde ateşkes ve rehine takasıyla ilgili müzakereler sürerken İsrail’in çoğu savaştan kaçan 1.4 milyon Filistinlinin yaşadığı Refah’a saldırı planını savaş kabinesine sunduğu bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada Mısır’a sınır olan Refah’ın tahliyesi için plan yapıldığı belirtilirken ayrıntılar hakkında bilgi verilmedi.

ABD askeri Gazze için kendini yaktı

NETANYAHU ISRARLI

Uluslararası toplum Refah’a olası bir saldırıda can kaybının yüksek olacağı uyarısı yaparken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu CBS’e verdiği mülakatta kara harekâtı için “Eğer bir (ateşkes) anlaşması yaparsak, biraz gecikecek ama gerçekleşecek. Bu yapılmak zorunda, hedefimiz tam zafer ve operasyona başladığımızda aylar değil haftalar sonra tam zafere ulaşacağız” diye konuştu.Hamas ise rehinelerin teslim edilmesi için tam ateşkes ve İsrail’in Gazze işgalini tamamen sonlandırmasını istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!