ABD akıllı mühimmatları onayladı

Güncelleme Tarihi:

ABD akıllı mühimmatları onayladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2015 20:11

WASHINGTON ve Ankara arasında gerginliğe neden olan, Türkiye’nin uzun süredir talep ettiği ancak ABD Yönetimi’nin bir türlü onaylamadığı bazı kritik silah sistemlerinin satışında, akıllı mühimmatlara ilişkin sorun çözüldü.

Haberin Devamı

Türkiye’nin başta PKK, ulusal güvenliğine tehdit saydığı unsurlara yönelik hava saldırılarında hedefe isabet oranını artırmak ve sivil kayıpları önlemek için kullandığı ‘Ortak Doğrudan Saldırı Levazımat’ın (JDAM) tedariğinde yaşanan pürüz giderildi ve ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), çarşamba gecesi Amerikan Kongresi’ne Türkiye’ye 70 milyon dolarlık akıllı mühimmat satışı yapılacağını bildirdi.

HÜRRİYET GÜNDEME GETİRDİ

Hürriyet’in 8 Ekim’de gündeme getirdiği, akıllı mühimmatlar dışında Türkiye’nin yedi yıldır edinmeye çalıştığı insansız hava araçları, dört yıldır sonuçlandırmaya çalıştığı genel maksat helikopterleri ve üç yıldır takip ettiği fırkateyn alımlarında, ABD Yönetimi gerekli onayları bir türlü çıkarmıyordu. Kaynaklar yönetimin bu konuda müspet görüş bildirmesine rağmen, akıllı mühimmatların Kongre’nin etkili senatörlerinden Ben Cardin ve Bob Corker’ın vetosuna takıldığını, fırkateynler için yine Corker’in şerh koyduğunu, helikopterler için Kongre üyesi Eliot Engel’in itiraz ettiğini aktarmıştı.

Haberin Devamı

1000 KİT VE 200 SAVAŞ BAŞLIĞI

Türkiye’nin ABD’den daha önce tedarik ettiği ve 2010’dan beri de envanterinde bulunan akıllı mühimmatların yeni satış kotasının 70 milyon dolar olacağı belirtildi. DSCA açıklamasında, bu kapsamda Türkiye’ye Mk84, BLU-109, Mk82 bombaları için toplam 900 akıllı mühimmat kiti, 100 lazer kiti, 200 savaş başlığı ve 1000 adet kapsül ve bunlar için gerekli ekipman satışı yapılacağı bildirildi.

F-16'ların mühimmatları arasındaki en iri cephanelerden olan MK-84 bombasından genellikle büyük binalar, fabrikalar, köprüler, yeraltı sığınakları ve uçak hangarları hedef alınırken faydalanılıyor. MK-82, başta düşman tankları olmak üzere yer hedeflerine ve küçük binalara saldırılarda kullanılıyor. BLU-109 ise sığınak patlatıcı bombalar sınıfında anılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!