‘ABD 12 gözlem noktası kuracak’

Güncelleme Tarihi:

‘ABD 12 gözlem noktası kuracak’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2018 08:30

Ankara’nın tepkisine rağmen ABD’nin Suriye’de Fırat’ın doğusunda Türkiye sınır hattına 12 ayrı gözlem noktası kurmayı planladığı ve ilk etapta 5 gözlem noktasının kurulmasına başlandığı iddia edildi. Türk güvenlik kaynakları, bu gelişmeyi ne doğruladı ne de yalanladı.

Haberin Devamı

Bölgeden kaynaklar, ABD’nin Ayn el Arap’ta (Kobani) iki, Tel Abyad’da da üç gözlem noktası kurmaya başladığını öne sürdü. Bu iddiayı ne doğrulayan ne de yalanlayan Türk kaynaklar, sessiz kalmayı tercih etti. Türk topçusu, 28 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında Kobani’nin batısındaki Zor Mağar bölgesi ile Akçakale’nin hemen karşısındaki Tel Abyad’ı belirli aralıklarla Fırtına obüsleriyle vurmuştu. Bu atışlarda 10 terörist etkisiz hale getirilirken, çok sayıda terörist yaralanmış, PYD/YPG/PKK’ya ait siperler imha edilmişti.

‘12 GÖZLEM NOKTASI OLACAK’: Aynı bölgeden kaynaklar, 5 gözlem noktasının tamamlanmasının ardından diğer 7 gözlem noktasının da kurulmaya başlanacağını savundu. ABD’nin gözlem noktalarında görev alacak askerlere ek bir eğitim vermeye başladığı da bildirildi. Ankara, ABD’nin bu gözlem noktalarına ileride gizlice PYD/YPG güçlerini yerleştirmesinden de endişe ediyor.

Haberin Devamı

MATTIS AÇIKLAMA YAPMIŞTI: Suriye’nin kuzeydoğusundaki sınır hattında gözlem noktası kurulacağını ABD Savunma Bakanı Jim Mattis açıklamıştı. Mattis buna gerekçe olarak, Türkiye’yi DEAŞ gibi radikal unsurlar veya Esad rejimi kaynaklı terör tehdidinden korumayı göstermişti.

ANKARA’YA GÖRE ‘ASKERİ TUTUM’: Ankara ise ABD’nin bu hamlesini Türkiye’nin PYD/YPG/PKK’yı hedef alacak Fırat’ın doğusuna yönelik olası bir operasyonuna karşı ‘askeri tutum’ olarak değerlendiriyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin gözlem noktalarına karşı olduğunu, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’a Kanada’daki görüşmede ilettiğini vurgulayarak, “Gözlem noktalarının ülkemizdeki algıyı son derece olumsuz etkileyeceğini, burada, ‘ABD askerleri bir şekilde terörist YPG’lileri koruyor, onları perdeliyor’ şeklinde bir algıya sebep olabileceğini dile getirdik. ABD’li müttefiklerimizin PKK’dan hiçbir farkı olmayan terörist YPG’lilerle ilişkilerini bir an önce kesmesini bekliyoruz” demişti. 

ABD 30 BİN YPG’LİYİ DAHA EĞİTECEK’

FIRAT’ın doğusuna Amerikan askeri gözlem noktaları iddiaları gündeme gelirken, ABD güçlerinin ana bileşenini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu SDG’ye mensup 30 bin silahlı unsuru DEAŞ terörü ve ‘İran tehdidi’ne karşı eğiteceği öne sürüldü. Merkezi Londra’da bulunan Asharq Al-Awsat gazetesinin haberine göre adı açıklanmayan bir YPG’li, SDG ile ABD öncülüğündeki koalisyon arasındaki bir mutabakat zaptının detaylarını açıkladı. Bu iddiaya göre, taraflar arasında imzalanmış bir yıl süreli plana göre var olan 60 bin silahlı SDG’liye ilaveten DEAŞ’a ve uyuyan hücrelerine karşı mücadele için 30 bin kişi daha silahlı eğitimden geçirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!