Abbas'tan İran'a sert suçlama

Güncelleme Tarihi:

Abbastan İrana sert suçlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 12:31

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail ile diyalog görüşmelerinin başarısızlığından İran'ı sorumlu tuttu.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinliler arasında diyalog çabalarının başarısızlığı konusunda İran'a yüklendi ve "Biz Filistinliler, karar alma yetkisi artık elinde olmayan, kaçırılmış uçak gibiyiz" dedi ve "Hamas adına kararların İran'dan verildiği" iddiasında bulundu.

Abbas, Mısır'da yayın yapan Nil televizyonuna yaptığı açıklamada, İran'ı Filistinlilerin içişlerine karışmakla suçladı.

Hamas'ın Mısır tarafından hazırlanan ulusal birlik belgesini imzalamayı İran'ın karşı çıkması nedeniyle imzalamadığını söyleyen Abbas, "Biz Filistinliler, nereye gideceği konusunda karar yetkisi elinde olmayan kaçırılmış uçak gibiyiz. Hamas'ın kendi başına karar alma yetkisi yok. Karar alma yeri burası değil, kararlar İran'dan veriliyor. Bu yüzden de Filistin diyaloguna ilişkin (Mısır tarafından hazırlanmış) belgeyi imzalamak istemiyor" diye konuştu.

Abbas, her şeyin ulusal birlik anlaşmasının imzalanmasına bağlı olduğunu belirtti, ancak bu takdirde genel seçimlerin ve hemen ardından bir ay sonra başkanlık seçimlerinin yapılabileceğini ifade etti. Abbas, başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını, bundan sonra hayatını torunlarıyla birlikte geçirmek istediğini de ifade etti.

Gerisinde yönetim boşluğu bırakmadığını belirten Abbas, "Bugün bizim hükümet bağlamında, güçlü kurum ve kuruluşlarımız var. Hatta güvenlikle ilgili kuruluşlarımız İsrail'dekilerden bile daha iyi" diye konuştu.

Abbas, İsrail'le yeni başlayan dolaylı görüşmelerde de İsrail tarafını ciddi olmamakla suçladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu barış opsiyonunu kabul etmesi konusunda uyaran Abbas, "İsrail hükümeti barışın kendi yararına olduğunu anlarsa çözüm bulmak bir haftayı geçmez" dedi.

Filistinlilerin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin ürünlerini boykot etme kampanyasının İsrail'e karşı olmadığını yineleyen Abbas, bu ürünlerin işgal altındaki topraklarda inşa edilmiş yerleşimlerden geldiğini vurgulayarak, "Biz İsrail ürünlerini boykot etmiyoruz. Ben topraklarımı işgal edenlerin ürünlerini boykot ediyorum. Bu da suç değil. Boykot kararı nedeniyle bizi eleştirenlere de ne İsrail'e karşı tavır içinde olduğumu ne de İsrail ürünlerine karşı boykot istediğimi hatırlatırım" diye konuştu.

Yerleşim ürünlerini boykot kararından sonra İsrail'in Filistin Yönetimi adına gümrüklerde topladığı gümrük gelirlerini yüzde 17 oranında düşürdüğünü ifade eden Abbas, bunun yine de kendileri boykot kararlarından vazgeçirmeyeceğinin altını çizdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!