Abbas’ın soykırım benzetmesi Scholz’u zora soktu

Güncelleme Tarihi:

Abbas’ın soykırım benzetmesi Scholz’u zora soktu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 07:00

Filistin lideri Abbas’ın “İsrail, Filistin’in 50 bölgesinde 50 Holokost yaptı” sözleri karşısında sessiz kalan Almanya Başbakanı Scholz’a muhalefet ve İsrail tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Berlin’deki görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Filistin’de sivillerin İsrail askerleri tarafından öldürülmesini Nazi döneminde 6 milyondan fazla Yahudi’nin katledildiği soykırım (Holokost) ile kıyaslamasına Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un sessiz kalmasına çeşitli çevrelerden tepkiler yağdı.

‘GEÇMİŞİ DEŞERSEK’

Önceki gün Berlin’deki basın toplantısında bir gazetecinin Abbas’a, 1972 Münih Olimpiyatları’nda Filistinli teröristlerin İsrailli oyuncuları rehin alarak ölümlerine yol açtıklarını hatırlatıp, bu terör olayının 50’nci yılında İsrail ve Almanya’dan özür dileyip dilemeyeceğini sordu. Abbas, “1947 yılından günümüze kadar İsrail, Filistin’in 50 bölgesinde 50 katliam, 50 Holokost yaptı. Geçmişleri deşmek istersek evet deşelim” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İSRAİL’DEN TEPKİ

Muhalefet partileri Scholz’un sessizliğine tepki gösterirken, Almanya’da geçerli yasalara göre Holokost’un küçümsenmesinin ve inkârının suç olduğuna işaret edenler oldu. İsrail Başbakanı Yair Lapid, “Mahmud Abbas, Alman topraklarındayken İsrail’in 50 Holokost yaptığını söylüyor. Bu bir utanç olduğu gibi aynı zamanda çirkin bir yalandır. Holokost’a 6 milyon kadınlı erkekli Yahudi öldürülmüştür” dedi. Holokost’tan sağ olarak kurtulan bir çiftin oğlu olan Yair Lapid, “Tarih Abbas’ı affetmeyecektir” dedi.

SCHOLZ: ‘KABUL EDİLEMEZ’

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Başbakan Scholz’un, Mahmud Abbas’ın Holokost kıyaslamasına çok bozulduğunu söyledi. Daha sonra Bild gazetesine açıklama yapan Almanya lideri Scholz ise “Özellikle biz Almanlar için Holokost’un kıyaslanması kabul edilmezdir. Abbas’ın iddiaları her türlü temel dayanaktan uzaktır ve Yahudi düşmanlığıdır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!