Abbas: Şam uzlaşma istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Abbas: Şam uzlaşma istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 17:25

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İran'ı Filistinliler arasındaki birleşme çabalarını engellemekle suçladı. Abbas, Gazze'deki Hamas liderlerinin zor koşullar altında olduklarını ve birleşme istediklerini, ancak İran'ın etkisiyle Şam'daki liderlerin bunu engellediğini savundu.

Haberin Devamı

Abbas, Mısır'ın El Ehram gazetesine yaptığı açıklamada, Hamas ile yeniden birleşme konusunda bir koşulu olup olmadığı konusunda, "eğer bir birleşme olacaksa, Hamas ile müzakere masasına oturmayı reddetmeyeceğini" söyledi. Abbas, "Hamas birleşme anlaşmasını imzalarsa, ben de hazırım" diye konuştu.

Abbas, Hamas'ın böyle bir anlaşmayı önce imzalamayı kabul edip, sonra vazgeçmesinin nedeninin sorulması üzerine, "birleşmeyi engelemek isteyen İran'dan talimat alan Şam'daki yönetimin Gazze'dekiler üzerine baskı yaptığını" öne sürdü.

İran'ın bölgesel bir oyuncu olarak kartları elinde tutmak istediğini savunan Abbas, "Bildiğim kadarıyla, İran her altı ayda, veya senede bir Hamas'a 250 milyon dolar ödüyor. Hamas, İran fonlarıyla yaşıyor. Bağışlarla ayakta durduklarını söylüyorlar, ama bağışlar İran'dan gelen rakama ulaşmaz. Bağışların payı belki sadece beşte bir ölçüsündedir, belki daha azdır" dedi.

Haberin Devamı

Abbas, Şam'daki Hamas lideri Halid Meşal'in İran'a bu kadar sık ziyaretlerde bulunmasının arkasında da bunun yattığını savundu.

Başkanlık seçiminde yeniden aday olmama nedeniyle ilgili olarak, "Barış süreci durmuş durumda, aynı şey birleşme çabaları için de geçerli" diyen Abbas, sorumluluktan kaçmadığını, ancak önündeki tüm yolların tıkalı kaldığını ifade etti. Abbas, "Eğer nihai amaca yönelik bir çözüm geliştirip gerçekleştiremeyeceksem, görevimde de kalmam" dedi.

Abbas, güvenlik ve Filistinlilerin ekonomik durumunun iyileştirilmesi gibi konularda önemli gelişmeler sağladıklarını, El Fetih ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yapısında reformlara gittiklerini, ancak Filistinliler arasında birleşme ve İsrail ile müzakerelerde tüm kapıların kapandığını kaydetti.

"Filistin halkının kaderini, Gazze'de kurduğu emirlikten çok hoşnut olan Hamas'ın eline bırakamayız" diyen Abbas, bunun için çok ciddi şekilde çalışmaya ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Uluslararası toplum tarafından kabul görmesini sağlamak üzere Hamas'a politikalarını değiştirmesi çağrısında bulunan Abbas, Gazze'nin yeniden imarına yönelik çalışma yapabilmesi için de bunun gerekli olduğunu kaydetti. Abbas, Şarm El Şeyh zirvesinde donör ülkelerin Gazze'nin yeniden imarı için söz verdiği milyarlarca dolarlık yardımların da Hamas'ın tutumu nedeniyle gelmediğini kaydetti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!