AB ve İKÖ’nün kriz işbirliği

Güncelleme Tarihi:

AB ve İKÖ’nün kriz işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Danimarka’da yayınlanan Hz Muhammed karikatürlerinin dünya çapında yarattığı infialin ardından olayların büyümesi üzerine, Avrupa Birliği ve İslam Konferansı Örgütü birlikte hareket etme kararı aldı.

Dün de Afganistan’daki bir mitingte dört kişinin ölmesiyle İslam ülkelerinde gerçekleşen protesto gösterilerinde hayatlarını kaybedenlerin sayısı 13’e yükseldi. Tırmanan kriz üzerine, AB ve İKÖ’nün, önceki gün Birleşmiş Milletler’i de yanlarına alarak yayınladığı ortak "uyarı" bildirisinin ardından, dün de iki örgütün daha etkin bir politika güdeceğinin sinyali verildi. Buna göre AB Dış Politika Şefi Javier Solana, gelecek hafta Ortadoğu’ya giderek bizzat temaslarda bulunacak.

Dün bir açıklama yayınlayan Solana, karikatür krizinin Müslüman ve Müslüman olmayan dünya arasındaki ilişkileri ciddi biçimde yaralayabileceğini belirterek, "AB vatandaşları ve Arap dünyası vatandaşları arasındaki ilişkiler yıllar boyu süren büyük çabalarla geliştirildi. Bu ilişkilerle oynanmasına izin vermemeliyiz" dedi. Solana, pazar veya pazartesi günü başlatacağı gezisinden önce Suudi Arabistan’ın başkenti Cidde’de İKÖ Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüşecek. Solana, Mısır, Ürdün ve Filistin’de de siyasi liderlerle bir araya gelecek.

Solana ve İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile birlikte önceki gün imzaladıkları ortak bildiride, "İfade özgürlüğü hakkını destekliyoruz. Ama İslam dünyasında oluşan derin acı ve öfkeyi de anlayabiliyoruz" ifadesi kullanılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!