‘AB Türkiye için güvenilir partner olamadı’

Güncelleme Tarihi:

‘AB Türkiye için güvenilir partner olamadı’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2014 14:19

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüşmek üzere Türkiye’ye gelen Finlandiya Meclis Başkanı Eero Heinaluoma, müzakere sürecinde Avrupa Birliği’nin Türkiye için güvenilir bir partner olamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Heinaluoma, “Hem AB’nin hem de bazı üye ülkelerin tavırlarında sorunlar olduğunu biliyoruz. Bazı üye ülkeler bu yola taş koydular. Müzakere süreci boyunca tavırları değişti. AB tarafında Türkiye’ye karşı bir ileri bir geri adımlar atıldı. Ancak bu süreçte en önemli şey Türkiye’nin AB’ye üye olmak için kararlılığını güçlü bir şekilde sürdürmesi” dedi.

Türkiye ile Finlandiya arasındaki resmi ilişkilerin başlangıcının 90. yıldönümü nedeniyle Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Finlandiya Meclis Başkanı Heinaluoma, Hürriyet’in sorularını yanıtladı:

VERİLEN SÖZLER TUTULMALI
“Finlandiya, Türkiye’nin AB üyeliğinin çok kuvvetli bir destekçisi. Biz uzun süredir Türkiye’yi AB’de üye ülke olarak görmek istiyoruz. Ancak bu süreç her iki taraf için de kolay olmuyor. AB, bazı Avrupa ülkelerinin tavırları nedeniyle müzakere sürecinde güvenilir bir partner olamadı. Ancak Finlandiya olarak bizim görüşümüz her zaman verilen sözün tutulması yönündedir. Burada hem AB hem de Türkiye, her iki taraf da verdikleri sözleri tutmalılar.”

Haberin Devamı

MÜZAKERELERİN DEVAMI ÖNEMLİ
“Yarın Türkiye kendi üzerine düşen işi yaptığında ve tüm kriterleri yerine getirdiğinde, AB tarafından üye ülke olarak kabul edilmek durumunda. Bu müzakerelerin devam etmesi Türkiye için çok önemli. Umuyorum ki AB tarafında gördüğümüz problemler Türk tarafının sürece devam etmesine ve üzerine düşeni yapmasına engel teşkil etmez.”

ÖZGÜR BASIN OLMALI
“Bizim açımızdan uluslararası standartlar ve AB standartları çok önemlidir. Tüm toplumlarda iktidarı elinde bulunduranları eleştirme özgürlüğüne sahip özgür bir basın olmalı. Biz insan hakları, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve sivil özgürlükler konularında AB’ye verdiğimiz taahhütleri çok ciddiye alırız ve diğer tüm ülkelerin de aynı şekilde davranmasını umuyoruz.”

TÜRKİYE’YE YEŞİL MADENCİLİĞİ GETİRMEYE HAZIRIZ
Eski bir sendikacı olan ve geçmişte Finlandiya Sendikaları Merkez Organizasyonu’nun başkanlığını yapmış olan Heinäluoma, hem Türkiye’de hem de dünyada tüm maden sektörünün Soma’daki felaketten ders alması gerektiğini belirterek, “Finlandiya da bir kömür madeni ülkesi, hatta şimdilerde yeni kömür madenleri açıyoruz. Ancak Finlandiya ILO’nun 176 numaralı sözleşmesini imzalamış bir ülke. Dolayısıyla madencilerin güvenliğine ve maden şirketlerinin tüm güvenlik kurallarını detaylı bir biçimde yerine getirmesine büyük önem veriyoruz” diye konuştu. Finlandiya’da “yeşil madencilik” adını verdikleri en son teknolojiyle kömür madenciliği yapıldığını anlatan Heinäluoma, “Yeşil madencilikle hem işçilerin güvenliği garanti altına alınıyor, hem de çevreye zarar vermeden, kömür madeninin içinde bulunduğu doğal örtü korunarak madencilik yapılabiliyor. Türkiye isterse yeşil madenciliği buraya da getirmeye hazırız” dedi.

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Emre YUNUSOĞLU

BAKMADAN GEÇME!