AB Temsilcisi: İyimserim vize kolaylığında ilerlemeye hazırız

Güncelleme Tarihi:

AB Temsilcisi: İyimserim vize kolaylığında ilerlemeye hazırız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2023 07:00

Ankara’yı ziyaret eden AB Temsilcisi Oliver Varhelyi, işinsanları ve öğrencilere vize kolaylığı sağlanması konusunda ilerlemeye hazır olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi ile bir araya geldi. Türkiye’nin AB üyelik sürecinin önünün açılmasını isteyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gümrük birliği anlaşmasının yenilenmesi ve vize serbestisi konusunda yakın zamanda çalışmaların başlayacağını söyledi. AB Komiseri Varhely ise “İlerlemeye hazırız, yıl sonuna doğru somut adımlar atılacak” dedi.

VİZE KRİZİ GÖRÜŞÜLDÜ

Bakan Fidan, 2018 yılında askıya alınan AB üyelik süreci ve görüşmeler ile ilgili Avrupa Konseyi kararlarının geri alınmasını istedi. Görüşmede Türkiye’de bir süredir yaşanan Schengen vizesi krizi de ele alındı. Vize serbestisi için görüşmeler sürecek, ancak bu süreçte öğrencilere ve iş dünyasına vize kolaylığı sağlanması konusunda hızlı adımlar atılacak. Bir süredir gündemde olan Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi konusunda ise temaslar gelecek hafta başlayacak.

Haberin Devamı

SOMUT VE İYİ ADIMLAR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: “AB Türkiye’siz gerçek bir aktör olamaz. Türkiye’yi bu genişleme politikası sürecinin dışında tutmak büyük bir hata olacaktır. Yüksek Temsilci Sayın (Josep) Borrell ve Avrupa Komisyonu’nun (Türkiye ile ilgili) hazırlayacağı raporda vizyoner bir yaklaşım ve somut adımları görmek istiyoruz. 2018 tarihli konsey kararlarının kaldırılmasını bekliyoruz. Gümrük Birliği’nin yenilenmesi önemli. Vatandaşlarımızın vize başvurularında yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi konusunda beklentilerimizi de sıraladık. İki kategori var. Kolaylaştırma ve serbesti. Serbesti orta vadeli, ama özellikle iş adamlarımız ve öğrencilerimiz konusunda kolaylaştırma noktasında Sayın Komiser ile mutabakat içindeyiz. Avrupa Birliği’nden siyasi engellemelere müsamaha gösterilmemesini, gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranmalarını istiyoruz. Türkiye-AB ilişkileri, bazı ülkelerin çıkarları uğruna rehin tutulmamalı.”

İNANDIRICI BİR YOL HARİTASI

AB Temsilcisi Oliver Varhelyi de AB-Türkiye ilişkilerinin ilerletilebileceğini söyleyerek “Vize sürecinin kolaylaştırılması konusunda ilerlemeye hazırız. Ben son derece iyimserim. 2030 itibarıyla Avrupa Birliği’nin yeni üyeleri olacaktır. Türkiye’nin konumu net. Müzakereler donmuş durumda ve yeniden başlaması için Avrupa Konseyi tarafından bazı kriterler öne sürülmüştür. Bunlar demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile ilgili. Bu alanlarda ileriye dönük inandırıcı bir yol haritasının hazırlanması yeni tartışmaları tetikleyebilir.”

Haberin Devamı

BAKAN FİDAN’DAN ABD’YE YPG UYARISI

AB Temsilcisi Varhelyi ile basın toplantısında soru üzerine Suriye’deki son gelişmeleri de değerlendiren Dışişleri Bakanı Fidan, Arap aşiretlerinin terör örgütü YPG işgaline karşı başkaldırmasının öngördükleri bir husus olduğunu belirterek, “YPG terörünün meşru bir güçmüş gibi gösterilmesi son bulmalı. Olmazsa (Deyrizor’da) gördüğümüz çatışmalar sadece bir başlangıç” dedi. Fidan şunları söyledi:

BASKIYA SON VERİLMELİ

“Suriye’de Arap aşiretlerinin YPG işgaline karşı başkaldırması öngördüğümüz bir husustu. Suriye politikamızın önemli bir ayağı da Suriye’de halkların bulunduğu yerde yaşaması, kimsenin toprağından sürülmemesi, başkasının boyunduruğuna girmemesi. Fakat ABD destekli YPG’nin Arap topraklarını işgal ederek onları boyunduruk altına alması neticesinde biz bu girişimlerin başlayacağını öngörüyorduk. Bunlar iki toplum arasında kan davasına dönüşecek riskleri de beraberinde getiriyor. ABD ve YPG’nin Kürtlerle Araplar arasına ektikleri fitne tohumlarının rehabilitasyonu zaman alacak. Biz tekrar sesleniyoruz, bölgede özellikle Arapların YPG eliyle baskı altına alınması politikasına son verilmeli. Bunun baskı aracına dönüşmesi artık son bulmalı. Yoksa bunlar sadece başlangıç. Bölgemiz için daha tehlikeli sonuçlar olmasını öngörmek kaçınılmaz. Biz her tür tedbirimizi alıyoruz. Yakından takip ediyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!