AB ile ilişkilerin önü açılabilir

Güncelleme Tarihi:

AB ile ilişkilerin önü açılabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’yi adaylar arasında sayan dünkü raporu Ankara’da‘ihtiyatlı iyimserlik’ ile karşılanırken, Yunanistan bu kararı olumlu bulduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye raporu Ankara'da da yankı buldu. Türk Dışişlerinden raporla ilgili yapılan açıklamada, AB'nin Türkiye hakkında hala bazı yanlış yargılara sahip olduğu, ancak Ankara'nın 12 aday arasında yer almasının Brüksel ile ilişkilerin önünü açacağı söylendi.

AB'nin Ankara nezdindeki büyükelçisi Karen Fogg ise AB Komisyonu'nun yayınladığı üyelik adaylarını değerlendirme raporunun Türkiye'nin adaylığını teyit anlamına geldiğini söyledi.

ASKERLERE ÇATTI

Fogg, Brüksel'de Türkiye dahil, 12 aday ülke hakkında değerlendirme raporları ile ilgili olarak dün Ankara'daki AB Temsilciliği'nde bir basın toplantısı yaptı. Fogg, askerlerle ilgili ilginç bir açıklama da da bulunarak, ‘Raporda yeni bir şey yok. Askerlerin raporda yer verilen standartlara doğru ilerleyeceklerini umuyorum’ dedi.

Büyükelçi Fogg, Türkiye'de yine de insan hakları, azınlık hakları gibi konularda da ilerleme sağlanması gerektiğini iddia etti. Büyük bir rekabet gücü olan Türkiye'nin Gümrük Birliği mevzuatı ile ilgili olarak da olumlu bir yolda olduğnu belirten Fogg, ayrıca topluluk mevzuatı konusunda Türkiye'nin henüz sınanmadığını belirtti.

MESNETSİZ İDDİALAR

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Türkiye'ye dönük siyasal değerlendirmelerde bazı mesnetsiz iddiaların ve ifadelerin yer almasının, raporun yanlış bir özelliğini oluşturduğu ifade etti.

Açıklamada, raporda karşılaştırmalı olarak Türkiye'nin ekonomisinin öteki adaylara göre genelde olumlu bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, ‘AB Komisyonu’nun Türkiye için adaylık tanımlamasının, devlet ve hükümet başkanları tarafından tescili ve bütün unsurlarıyla hayata geçirilmesi, ilişkilerimizin normal mecrasına girebilmesinde son merhaleyi oluşturacaktır.' ifadeleri de yer aldı.

ATİNA : OLUMLU

Resmi bir ziyaret için bulunduğu Brezilya'da bulunan Dışişleri Bakanı İsmail Cem AB'nin Türk-Yunan konusunda hiç değilse bu kez Yunan iddialarının aksine birden çok sorun olduğunu belirttiğini kaydetti. Yunan Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos ise ‘Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkilerinin bozulmaya yüz tuttuğu bir ortamda bu adım çok olumludur. Türkiye AB üyeliğine adaylığı çoktan haketmiştir. Biz Türkiye'nin Avrupa'ya yönelmesini her zaman onayladık’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!