AB ile ilişkilerde iki büyük adım

Güncelleme Tarihi:

AB ile ilişkilerde iki büyük adım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 09:37

Türkiye, Avrupa Birliği ile ilişkilerinde iki önemli adım atmaya hazırlanıyor. Bu adımların ilki başta Yunanistan olmak üzere AB ülkeleriyle Türkiye arasında yaşanan kaçak göçmen sorununu çözmeye yönelik. Ankara yakın zamanda AB ile Geri Kabul Anlaşması'nı imzalayacak. AB ile ilişkilerde ikinci önemli adım ise biyometrik pasaport uygulamasına geçilmesi olacak.

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı Brüksel'den
bildiriyor

İlk adım, AB ile Türkiye arasındaki en sorunlu konulardan birinde, Türkiye üzerinden AB’ye yönelik yasadışı göç konusunda atılacak.   

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Ocak ayı içinde “Geri Kabul Anlaşmasını imzalamaya hazırlandığını” söyledi.

 

Bağış, AB ile Çevre faslının açılışına ilişkin toplantıya katılmak üzere Brüksel’e giderken uçakta yaptığı açıklamada, “Ocak sonuna kadar geri kabul ile ilgili anlaşmayı AB ile imzalıyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Geri Kabul Anlaşması, bugüne kadar iki taraf arasında ciddi sorun oluşturuyordu. Sorun, AB ülkelerinin topraklarında Türkiye üzerinden girdiğini belirlediği yasadışı göçmenleri, yeniden Türkiye’ye göndermek istemesinden kaynaklanıyordu.

 

Türkiye ise böyle bir durumda, “maliyetin AB ile paylaşılması gerektiğini” savunuyordu. Bu konudaki birincil maliyet, göçmenlerin kendi ülkelerine gönderilmeleri konusunda geçerli anlaşmaların bulunmadığı hallerde, bu kişilerin Türkiye’de uzun süreler kalmalarından kaynaklanıyor.

 

İkincil maliyet ise, Türkiye’nin bu yasadışı göçü engellemek için tüm sınırlarında alacağı önlemlerden geliyor.

Bağış, AB ile bu konuda uzlaşma sağlandığını, maliyetlerin paylaşılacağını da söyledi.

 

BİYOMETRİK PASAPORT GELİYOR

 

Hükümetin AB ile uyum konusunda atacağı ikinci önemli adım ise, biyometrik pasaport uygulamasına geçilmesi.

Başmüzakereci Bağış, bu konuda da hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu, en kısa sürede Türk vatandaşlarının da biyometrik pasaport kullanmaya başlayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

 

DAVUTOĞLU: TAVİZ DEĞİL

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Geri Kabul Anlaşması’nın maliyet getirmesine rağmen imzalanmasının, “taviz olarak kabul edilemeyeceğini” söyledi. Davutoğlu, “Geri kabul anlaşması, Türkiye altına imza atmasa da Türkiye’nin meselesidir .Biz tarihimiz boyunca büyük liderleri, mültecileri de, topraklarımıza giren tüm insanları aynı misafirperverlikle ağırladık. Türkiye’nin tarihi aynı zamanda bir göç tarihidir. Gelen kişilere insani şartları zaten sağlamak zorundasınız. İnsani konular hiçbir şekilde taviz değildir” dedi.

 

Türkiye’nin “entegre sınır yönetimine geçmesinin” önemini de vurgulayan Davutoğlu, “Entegre sınır yönetimi çok önemli. Çağdaşlaşmak için bu çök önemli. Türkiye’nin itibarı açısından yapılacak en iyi şey. Türkiye’nin girildiği zaman, girildiği sınır kapısı dünyanın en iyi sınır kapısı olmalıdır. Bunu yapmak çağdaşlaşmanın en önemli göstergesidir. Türkiye’ye ister doğudan, ister batıdan, kuzeyden ya da güneyden girin, en iyi kapıdan girilmesi gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!