AB Başkanı'na 'paçavra' benzetmesi Belçika'yı ayağa kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

AB Başkanına paçavra benzetmesi Belçikayı ayağa kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2010 11:58

Avrupa Parlementosu’nun İngiliz üyesi Nigel Farage’ın AB’nin yeni başkanı Herman van Rompuy’a yönelik hakaret dolu eleştirileri Birliği karıştırdı. Brüksel’in İngiliz vekile tepkisi sert olurken, Avrupa Parlamentosu, Belçikalı diplomata “ıslak paçavra” benzetmesi yapan Farage’dan savunma istedi.

Haberin Devamı

YÜZÜNE BAKA BAKA HAKARET ETTİ - WEB TV

İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin “asi çocuğu” olarak bilinen ve AB'ye şüpheci bakışıyla tanınan Nigel Farage, Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleşen bir oturumda AB Başkanı Van Rompuy'a hakarete varan eleştirilerde bulundu.   

Kürsüye çıkıp söz alan Farage, karşısında oturan AB Başkanı için, “Kaba olmak istemiyorum, ama gerçekten ıslak bir paçavranın karizmasına ve düşük kıdemli bir banka memurunun görünümüne sahipsiniz” dedi.

Diğer parlamenterlerin protestoları altında sözlerini sürdüren Farage, “Siz kimsiniz? Daha önce sizden bahsedildiğini hiç duymadım, hatta Avrupa’da hiç kimse sizden bahsedildiğini duymadı” diye konuştu.

İngiliz vekil konuşmasında ayrıca, Van Rompuy’un “bir ülke bile sayılmayacak Belçika’dan geldiğini” ifade ederken, Belçikalı diplomatı, “Avrupa demokrasisinin ve ulus devletlerin sessiz katili” olarak niteledi.

Haberin Devamı

Farage sözlerini, “Bayım, bu iş için hiçbir meşruiyetiniz yok” diye tamamladı.

Bu hakaretler karşısında sakin kişiliğiyle tanınan Van Rompuy ise sadece kafasını sağa sola sallayarak tepki gösterdi ve sözlü bir cevap vermedi.

BELÇİKA'DAN SERT TEPKİ

Bu görüntülerin yer aldığı videonun popüler paylaşım sitesi YouTube’da en izlenme rekorları kırarken, olay başta Belçika olmak üzere AB’de geniş yankı buldu.

Olayın ardından Belçika Başbakanı Yves Leterme AP Başkanı Jerzy Buzek’i bu tarz “karalayıcı” ifadelerin kurum çatısı altında bir daha tekrarlanmaması için adım atmaya çağırdı.

Leterme, Buzek’e gönderdiği mektupta, Belçika halkının, bu tarz ifadelere hoşgörü gösteremeyeceğini ifade ederken, “Vatandaşlarımın etkisini hafife almayın” dedi.

Buzek’in önümüzdeki hafta Farage’i başkanlık ofisine çağırarak uyarması bekleniyor. Farage'ın sözlü kınamanın yanı sıra parlamentodan 10 gün uzaklaştırma cezası alabileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!