900 bin Türk Alman oluyor

Güncelleme Tarihi:

900 bin Türk Alman oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da koalisyon görüşmeleri yapan SPD ile Birlik 90/Yeşiller, çifte vatandaşlığa onay verdiler. İki partinin vardığı anlaşmaya göre, yasal olarak Almanya'da 8 yıl yaşayan bir yabancı, eski vatandaşlığını terketmeden Alman vatandaşlığına geçebilirken, ebeveynlerinden biri Almanya'da doğan veya 14 yaşını doldurmadan Almanya'ya gelenlerin çocuklarına da doğuştan Alman vatandaşlığı verilecek. Anlaşmayla bu ülkede yaşayan 900 bin Türk'e Alman vatandaşı olma şansı doğdu.

Almanya'da SPD ile Birlik 90/Yeşiller arasındaki koalisyon programı görüşmelerinde, 1913 yılından beri yürürlükte olan vatandaşlık kanununun değiştirilmesi kabul edildi. İki partinin vardığı anlaşma gereği ülkedeki yabancıların çifte vatandaşlığa geçebilmeleri benimsendi. Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Bild, haberi dünkü sayısında Türk bayrağı kullanarak ve Türkçe ‘‘hoş geldiniz yeni vatandaşlar’’ başlığıyla duyurdu. Bild yeni vatandaşlık yasasına göre 900 bin Türk'ün daha Alman olacağını iddia etti.

Her iki parti de, seçimler öncesinde vaad ettiklerinden bazı tavizler vermesine rağmen şu üç konuda anlaşmaya varıldı:

1- Çifte vatandaşlığa izin verilecek. 8 yıl ülkede yasal olarak yaşayan bir yabancının Alman vatandaşı olması için, eski vatandaşlığı bırakma şartı kalkacak.

2- Ondört yaşından önce Almanya'ya gelmiş olan veya anne babasından birini Almanya'da doğmuş olanların çocuklarına, doğuştan Alman vatandaşlığı verilecek.

3- Alman vatandaşı olmak için Almanya'da 8 yıl yaşamak yeterli olacak. Çifte vatandaşlık, pembe kartlılar için de geçerli olacak.

ÇİFTE VATANDAŞLIK

Anlaşmaya göre, Alman vatandaşı olan bir yabancı, eski vatandaşlığını bırakmak zorunda kalmayacak. Örnek olarak, Alman vatandaşı olan bir Türk, daha önceden Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak. Çifte vatandaşlık, daha önceden Alman vatandaşı olanlar için de geçerli olacak.

8 YIL YETERLİ

Alman vatandaşlığına geçebilmek için, Almanya'da 8 yıl yaşamak yeterli olacak. Ancak bu hakkı elde edebilmek için suç işlememiş olmak gerekiyor. Şu anda geçerli yasalara göre, Alman vatandaşı olabilmek için bu ülkede yasal olarak en az 15 yıl yaşamış olma koşulu aranıyor.

BİLD: HOŞGELDİNİZ

Yüksek tirajlı Bild gazetesi de çifte vatandaşlık konusunda Bonn'da alınan kararla ilgili haberinde başlık olarak Türkçe ‘‘Hoşgeldiniz yeni vatandaşlar’’ cümlesine yer verdi. Birinci sayfada Türk bayrağıyla birlikte verilen haberde, yakında Almanya'da yaşayan 900 bin Türk'ün Alman vatandaşlığına geçebileceği öne sürüldü.

ÜÇ MİLYON YABANCI

Gazete, en az 8 yıl Almanya'da yasal olarak yaşamış bir yabancının kendi vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşlığına geçmesi kararı alınmasıyla yaklaşık 3 milyon yabancının kısa süre içinde Alman vatandaşlığına geçeceği vurgulandı.

İmparator II. Wilhelm döneminden kalma ‘‘İmparatorluk ve Devlet vatandaşlık yasası’’nın, Alman vatandaşı sayılmak için Alman anneden doğma zorunluluğunu kaldıracak olan yeni düzenlemeye göre Amerika, Fransa ve İngiltere'de olduğu gibi ‘‘Almanya'da doğan kişiye, Alman vatandaşlığı hakkı’’ tanınacağı da bildirildi.

Almanya'da her yıl 80 bin yabancı uyruklu çocuğun dünyaya geldiğine işaret edilen haberde, halen Almanya'da yaşayan 7,3 milyon yabancıdan 2 milyon 100 binini Türklerin oluşturduğuna dikkat çekildi.

TÜRK LOBİSİ

900 bin Türk'ün Alman vatandaşlığına geçmesiyle, bu ülkede oy kullanan Türk sayısı da şimdiki 160 bin kişiyle birlikte 1 milyonu aşacak. Ve Türkler, ABD'deki Rumlar ve Ermeniler gibi güçlü bir lobi oluşturacak.

Çifte vatandaşlık nasıl işleyecek?

SPD ile Birlik 90/ Yeşiller'in koalisyon görüşmelerinde vardığı uzlaşma, başta Türkler olmak üzere yabancılara şu olanakları getiriyor.

Çifte vatandaşlık, yasal olacak... Endişe dönemi sona erecek.

Almanya'da doğan yabancı çocukları için otomatik vatandaşlık başlayacak.

Anne veya babası Almanya doğumlu çocuklar, doğar doğmaz Alman vatandaşlığını alacak.

Anne veya babasından biri 14 yaşından önce Almanya'ya gelen çocuklar da doğuştan vatandaş olabilecek.

Doğuştan vatandaş olan çocuklar, aynı zamanda kendi ülke vatandaşlıklarını da alabilecek.

Doğuştan vatandaş olanlar 18 yaşından sonra da çifte vatandaşlıklarını koruyabilecek.

Almanya'da 8 yıldır yaşayan yabancılar, Alman vatandaşlığını bir hak olarak rahatça alabilecek.

Alman olanların kendi vatandaşlıklarını bırakmasına ve pembe karta gerek kalmayacak.

Eşi Alman olanlar yine üç yıllık bekleme sonunda Alman vatandaşlığını alabilecek.

Uygulama, yasanın yürürlüğe girmesiyle başlayacak. Daha önce vatandaşlık işlemi yapmış olanlar, Türk vatandaşlığına dönebilecek.

Kardeşlik dönemi

Vatandaşlıkta kan bağı ilkesinin yerini gönül bağı ve yaşanan yer esası alıyor.

Almanya'da inciltici ‘‘yabancı’’ ve ‘‘misafir’’ kavramları tarihe karışıyor, onların yerini ‘‘yeni vatandaş’’ alıyor.

Almanya, ‘‘ırkçı vatandaşlık kavramı’’ gölgesinden kurtuluyor, böylece ayırımcılık ve dışlamalar resmen reddediliyor.

Yabancıları, psikolojik işkenceyle Almanya'yı terke zorlama devri bitiyor. ‘‘Göçme ülkesi’’ tanımı ilk kez hükümet düzeyinde kabul görüyor.

2002 yılındaki seçim için 1 milyonluk bir ‘‘Türk asıllı oy potansiyeli’’ doğuyor. Türk toplumu önemli ağırlık kazanıyor.

Ankara vatandaşlık kararından memnun

Almanya'da koalisyon pazarlığı sırasında partilerin yabancılara ‘Çifte vatandaşlık hakkı verilmesi’ konusunda anlaşması, Ankara'da memnuniyetle karşılandı.

Yurtdışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu, Hürriyet'e yaptığı açıklamada ‘‘21. yüzyıla girerken Almanya'nın Vatandaşlık Hukuku'nu çağdaşlaştırmasını önemli bir gelişme olarak yorumluyoruz’’ dedi. Dünyanın 21. yüzyıla her alanda farklı koşullarla girdiğini ve bu nedenle 21. yüzyılda vatandaşlık anlayışı ve hukukunun da değişmek zorunda kalacağını vurgulayan Serdaroğlu, ‘‘Son gelişme sadece Almanya'da yaşayan 2.5 milyona yakın vatandaşımız açısından değil Alman huhuk sistemi bakımından da bir reformdur’’ diye konuştu.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İsmail Günindi de, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler açısından bir çok bürokratik engelin ortadan kalkacağını söyledi.Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Faruk Şen ise koalisyon protokolünde yer alacak bu gelişmeyi, Almanya'da yaşayan Türkler açısından çok önemli, ileri bir adım olarak nitelendirdi. Şen ‘‘Bu, Türk toplumunun uyumunu kolaylaştıracak’’ dedi.

Yabancı düşmanlarına tokat

Koalisyon görüşmelerinde alınan çifte vatandaşlık kararını memnuniyetle karşılayan yurttaşlarımız uygulamaya derhal geçilmesini istiyor. Yeni kararın ülkedeki ırkçı odaklara resmen darbe vurulması anlamına geldiği belirtilirken Bonn ile yakınlaşmanın ilk sinyalleri olarak algılanıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!