Fırtına esti cunta sustu

Güncelleme Tarihi:

Fırtına esti cunta sustu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 07:00

Siklonun 100 bine yakın can aldığı Myanmar’da, ’fırtına sonrası sessizlik’ var.

Haberin Devamı

Myanmar'da siklon 100 bin can aldı...

Cunta, mecbur kalınca yumuşayıp uluslararası toplumun yolladığı insani yardımı sessizce kabul etmeye başladı. Türkiye dahil dünya devletleri, dün itibarıyla toplam 50 milyon doları aşkın bağışta bulunma sözü verdiler.

İSMİNİ bir zamanların meşhur filmi ’Avare’de başrol oynayan Hint aktristen alan Nergis Siklonu’nda can veren Myanmarlıların sayısı 100 bini aştı. Kuzey Hint Okyanusu’nda 2008 Fırtına Mevsimi’nin ilk siklonu Nergis, 1975’te Çin’de 200 bine yakın can alan Nina Tayfunu’ndan bu yana, ’İsim konan en öldürücü fırtına’ oldu. Bölge ülkelerinin ortak meteoloji birimi tarafından 28 Nisan’da gözlenmeye başlanan Nergis’in getireceği felaketten haberdar olunmasına karşın, halkını uyarmayıp siyasi propaganda yapmaya devam eden Myanmar (eski adıyla Burma veya Birmanya) cuntası ise sessiz. Yıkıcı etkisi, 2004’teki Güneydoğu Asya tsunami felaketi ile karşılaştırılan Nergis’in ardından bir süre daha izolasyon politikasına devam edip yabancı yardımına izin vermeyen cunta, kısıtlamaları bir nebze yumuşatmak zorunda kaldı.

Bariyerler yıkıldı

Geçen eylül ayında Budist rahiplerin başlattığı demokrasi yanlısı gösterileri şiddetle bastıran 46 yıllık cunta, dokuz ay sonra gelen felaketin büyüklüğünü algıladıktan sonra yardım tekliflerini kabul etmeye başladı. Birleşmiş Milletler yetkilileri, siklonun evsiz bıraktığı 1 milyon Myanmarlı’ya insani yardım götürmeye hazırlanan ekiplerine vize engeli çıkarılmasından hala rahatsız olsa da, uluslararası destek yavaş yavaş bölgeye ulaşıyor. BM, acil yardım bütçesinden 10 milyon dolar ayırdı. Türkiye 1 milyon doların yanısıra, gıda ve tıbbi malzeme bağışladı. Maddi bağışçılar arasında İngiltere 10, Malezya ise 4 milyon dolarla başı çekiyor. Toplam para bağışı miktarı 50 milyon dolara yaklaştı. Uzmanlar, cuntanın bir zamanlar ’Burma Modeli Sosyalizm’ diye sunduğu askeri diktatörlüğün, felaketin getirdiği yıkım nedeniyle yumuşamak zorunda kaldığını ve ’siyasi bariyerin yıkıldığını’ belirtiyorlar. Bu arada cuntanın ev hapsinde tuttuğu demokratik muhalefet lideri Aung San Suu Kyi’nin başkent Yangon’daki evi de siklonda hasar gördü. Çatısının bir kısmı uçan evdeki Aung’un yaralanmadığı ve sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Aung’un partisi olan Ulusal Demokrasi Birliği’nden yaılan açıklamada, bahçedeki bir ağacın da evin üstüne devrildiği açıklandı. Cunta, Aung’un evine doktor gönderilmesine müsaade etti. Ancak tüm bölge gibi, Aung’un evinde de elektriğin günlerdir kesik olduğu ve Nobel Barış Ödüllü muhalif liderin karanlıkta oturduğu bildirildi.

50 Türk var, onlar da sağ

TÜRKİYE’nin Myanmar’a da akredite Bangkok (Tayland) Büyükelçisi Çınar Aldemir, ülkedeki 50’ye yakın Türk vatandaşının Nergis Siklonu’ndan sağ kurtulduğu bilgisini verdi. Aldemir, cuntayı devirecekleri gerekçesiyle Myanmar yönetiminin yardım kuruluşları çalışanlarına vize vermediğini, bu nedenle yardım malzemelerinin hiçbir işe yaramadan Bangkok Havaalanı’nda yığılı olarak beklediğini vurguladı. Aldemir, şunları anlattı: "Aldığımız bilgilere göre ölü sayısı 100 bini de geçebilir. Eski başkent Yangon’da ve Mandalay Şehri’nde 2 Türk okulu vardı. Yangon’da 20, Mandalay’da da 7 Türk öğretmen ile aileleri 50 kişi civarında. Bu vatandaşlarımız haber gönderip herkesin sağ olduğunu bildirmişler. Türk şehit mezarları harabe haldeydi. Mezarların şehitlik haline getirilmesi için bir süre önce yine kendileriyle görüşmüştük. Bu son felaketten sonra sanırım daha da kötü duruma gelmişlerdir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!