Meteorolojik kriz

Güncelleme Tarihi:

Meteorolojik kriz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2008 00:00

İşgal altındaki Filistin topraklarında inşa edilen yasadışı bir yerleşimde oturan İsrailli’nin, devlet televizyonuna gönderdiği "Neden hava durumu bülteninizde yer almıyoruz" sorusu ülkede siyaseti ısıttı.

İzleyici temsilcisinin "Batı Şeria’daki bu yerleşimler İsrail’in parçası değildir" cevabı küçük bir fırtına koparırken, tepki yağmuruna tutulan kanal havayı yumuşattı: "Meteolojiyle siyaseti birbirine karıştırmayalım."

FİLİSTİN meselesinin en kritik unsurlarından biri olan Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri meselesi, meteoroloji yoluyla bir kez daha İsrail’in gündemine girdi. Yasadışı bir yerleşimde yaşayan bir İsrailli, ülkenin resmi televizyon ve radyo kurumu İsrail Yayın İdaresi’ne (IBA) mektup yazıp, kuruma bağlı olarak ulusal yayın yapan Kanal 1’in, yaşadığı yerin hava durumu bilgisini meteoroloji bültenlerinde neden yayınlamadığını sordu. İsrail’de devlet televizyonları, sadece yasadışı Yahudi yerleşimlerini değil, Filistin şehirlerini de bültenlerde zikretmiyor.

IBA’nın ombudsmanı Elisha Spiegelman, bazı Yahudilerin Judea ve Samarya olarak andığı Batı Şeria’nın, "İsrail devletinin bir parçası olmadığını" söyleyerek bu soruyu yanıtladı. Bu nedenle, ulusal televizyonun hava durumu bültenlerinde bu bölgedeki yerleşimler hakkında bilgi verilmemesinin normal olduğunu savunan Spiegelman’ın sözleri, İsrail medyasına yansır yansımaz tepki çekti.

HAVA İŞLERİ VE SİYASET AYRILMALI

Spiegelman, Jerusalem Post Gazetesi’ne konuşarak kendisini savundu ve sözlerinin, IBA’nın yayın politikasını yansıttığına inandığını belirtti. Ancak IBA, izleyici temsilcinin bu görüşlerini hemen reddederek, "Bahsi geçen yerleşimlerdeki hava durumunu bildirmemizin tek sebebi bunların çok küçük olmasıdır" açıklamasını yaptı. IBA’nın Genel Direktörü de, özür dilediği açık mektubunda, "siyasetle hava durumunu birbirine karıştırmaya gerek yok" ifadesini kullandı.

Sitemkar soruyu yönelten Yossi Sternhal adlı yerleşimci ise, İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada, tek amacının daha detaylı hava durumu bültenlerine kavuşmak olduğunu, siyasi bir tartışma başlatma niyeti bulunmadığını vurguladı.

Monopoly’deki Kudüs de ortamı germişti

REUTERS’in meteoroloji kriziyle ilgili haberinde, Monopoly adlı masaüstü oyunu yüzünden geçtiğimiz günlerde başlayan benzeri bir başka tartışma da hatırlatıldı. Monopoly’nin dünya şehirlerini içerecek yeni versiyonuna eklenmesi düşünülen Kudüs şehrinin, bütünüyle İsrail’e ait olarak gösterilmesi tepki çekmişti.

Filistinli gruplar, bölgede kurulması öngörülen bağımsız devletlerinin başkentinin Doğu Kudüs olmasını istiyor. Oyunu üreten Hasbro firması, İstanbul’un dünya çapındaki halk oylamasında açık farkla önde gittiği bir dönemde, anketteki şehir isimlerini silmişti. Ancak oy verme işlemi hálá sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!