Türkiye çok büyük ama farkındamıyız?

Güncelleme Tarihi:

Türkiye çok büyük ama farkındamıyız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 21:31

Amerikan başkentinde bir kaç gündür ılık rüzgarlar esiyor. Ankara'ya da ulaşmış olmalı. Türkiye'nin gücü ortaya çıktı, dost-düşman tarafından önemi bir kez daha kabullendi.

Haberin Devamı

Ramazan ayı sonunda ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısı lehinde oy vermesini takip eden gelişmeler son bir haftada rota değiştirdi. Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'u geriye çağrılması, TBMM'nin Erdoğan hükümetine PKK teroristlerinin üslendikleri yerlerde peşine düşmek için sınır ötesi operasyonlarına yetki vermesi, Türk-Amerikan ilişkilerinde gerginlik dozajının tırmanışa geçmesi Washington'da sağduyunun yeniden öncelik kazanmasına yol açtı.

Tasarının bayraktarı Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin uyuşmaz tutumunu gözden geçirmesine sebeb oldu. Meclis Başkanı'nın seçim bölgesi, Amerika'daki ermenilerin en yoğun olduğu California eyaleti. Meclis Dışilişkiler Komitesi'ni başkanı Macar yahudisi Tom Lantos ile tasarıyı hazırlayan Adam Schiff, George Radanovich ve Anna Eshoo'da gene bu eyaletten seçilen demokrat milletvekilleri. Trajik 1915 olaylarının 'soykırımı' olarak tanımlanması girişimini Pelosi '' Biz Erdoğan hükümetine karşı değiliz, soykırımının sorumlusu Osmanlı İmparatorluğu'dur.'' diye savunarak kısa zamanda Temsilciler Meclisinde onay oylamasına sunulacağını söylüyordu.

Haberin Devamı

Oysa Ankara'nın şiddetli tepkisine ilaveten Amerika'daki Türklerin Beyaz Saray ve Kongre'ye yönelik protesto mesaj kampanyaları, Türk Amerikan İş Konseyi'nin New York'ta üst düzey yatırımcı konferansının son anda iptali ile gelişmeler birbirini izlemeye, ibre yavaş yavaş Türkiye lehine dönmeye başladı. Lider ülkenin en güçlüsü Yahudi lobisinin temel direği ADL (Karalama ve İnkara Karşı Birlik)in başkanı Abraham Foxman kısa süre önce açıkladığı soykırımı lehindeki tutumunu değiştirdi. Başkan Bush ile kabinesinde dışişleri ve savunma bakanları tasarıya imza atan milletvekillerini arka arkaya arayıp ''Irak hala istikrara kavuşmuş değil. Savaş devam ediyor.Askeri malzemelerin yüzde 70'i Türkiye üzerinden Irak ve Afganistan'a taşınıyor.Türkiye bölgede büyük güç. Laik müslüman aleminde tek demokrat ülke ve Amerika'nın müttefiği. Türkiye'yi kaybetmemiz ulusal yararlarımız, Irak harbinin gidişatı, terörle mücadelemiz için felaket olur.'' mesajını verdiler. Madeleine Albright ve Colin Powell dahil sözleri hala dinlenen 8 eski dışişleri bakanının da ABD Kongresi'ne benzer mealde ikaz çağrısı hayli etkili oldu.

Haberin Devamı

Akabinde ileri gelen basın organlarında nüfuzlu köşe yazarları Irak'ta çatışmalar süregelirken Türkiye'nin dışlanacağı girişimlerin tehlikesini vuguladılar. Sağ eğilimli yazar Charles Krauthammer '' Mezalim 90 yıl önce oldu. Sorumlu olan imparatorluk artık mevcut değil. Halen hayatta olan 102 yaş altında tek bir Türk olaylardan mesul tutulamaz. Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan dahi Türk ermenilerinin tasarıya karşı çıktığını,olayın Amerikan iç politikasının ürünü olduğunu bildirdi.Birinci Dünya Harbi'nde Almanlarla birlik olan Türkler şimdi bizim gerçek dostumuz. Dostlar gereksiz yere dostlarını düşman etmeye çalışmazlar.''diye Türkiye'ye destek verdi.

Haberin Devamı

Saygın The Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan başyazılarda Nancy Pelosi, ABD dış politikasına yön verme gayretinden eleştirildikten sonra '' Tasarı 1915 Ermeni soykırımında ötürü Türkiye'yi suçluyor. Sorun ise 2007 yılında Türkiye,Amerika'nın Irak'ta giderek artan başarılarına zarar verecek güce sahip. Meclis Başkanı Pelosi'nin bunu hedeflediğini düşünmek istemiyoruz.

Türk-Amerikan dostluğu her iki ülkede dar görüşlü politikalarla tahrip edilemeyecek kadar önemlidir.'' görüşünü sayfalarına taşıdı. Yüksek tirajlı California merkezli Los Angeles Times hafta sonundaki bir başyazıda ''Dünyanın en çabuk ateşlenen bölgesinde ılımlı islam ülkesinin hükümetini sıkıntıya sokmayı niye gerekli görüyoruz? Hem de böyle bir zamanda.'' sorusunu ortaya attı.

Haberin Devamı

Amerika içinde Pelosi ve taraftarlarına yönelik yoğun baskı, meyve vermeye başladı. Soykırımına destek veren milletvekilleri tasarıdan imzalarını çekiyorlar.Pelosi bugün oylamaya sunulması halinde tasarının onaylanmayacağını farkettiği için soykırımını meclise getirmekte istekli görünmüyor.

Washington siyasi çevrelerinde son gelişmeler Türkiye'nin yalnızca bölgesinde değil yerkürede ne denli büyük, güçlü ve önem taşıyan bir devlet olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Acaba büyüklüğümüzün farkındamıyız?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!