Bush'tan son çağrı

Güncelleme Tarihi:

Bushtan son çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 17:25

ABD Başkanı George Bush, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının geçmesinin, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerine “büyük zarar” vereceğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı George Bush, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının geçmesinin, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerine “büyük zarar” vereceğini söyledi.

Bush, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, “tarihteki kitlesel ölümler konusunda alınacak doğru tavrın, böyle bir tasarının geçirilmesi olamayacağını” belirtti.

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler Komitesinde bugün, 1915 olayları hakkında Ermeni iddialarını kabul eden bir karar tasarısı oylamaya sunulacak.

RİCE'TAN ERMENİ TASARISINA RET ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice Ermeni tasarısının Ortadoğu'daki çabaları açısından sorun çıkaracağını söyledi ve kongre üyelerini uyardı.

Başkanlığını Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos'un yaptığı ve 50 üyesi bulunan Dış İlişkiler Komitesi, bir milletvekili kısa süre önce öldüğü için kalan 49 üyesiyle tasarıyı oylayacak.

Haberin Devamı

ABD'nin Avrupa ve Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, verdiği özel demeçte, tasarının geçmemesi için Amerikan yönetiminin, başta ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice olmak üzere her düzeyde kongre üyeleriyle bizzat temasta olduğunu söylemişti. Bugün ABD yerel saatiyle sabah saatlerinde Bush, Rice ve Gates kongre liderlerini telefonla arayarak uyardı. Rice, Ermeni tasarısının Ortadoğu'daki çabaları açısından sorun çıkaracağını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı General David Petraeus da Başkan Bush ve Rice gibi bazı komite üyelerini telefonla arayarak böyle bir tasarının kabul edilmesinin özellikle Irak'ta görev yapan Amerikan güçleri için yaratabileceği olası sıkıntılara dikkat çekti.

Tasarı, ülke genelindeki sayısının 1 milyonu aştığı tahmin edilen Ermeni asıllı Amerikalıların en yoğun yaşadığı California eyaletinden milletvekillerinin desteğiyle bu yıl 30 Ocak tarihinde ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulmuştu. Seçim kampanyası çerçevesinde Ermeni iddialarının kongrede tanınması sözü veren Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı Nancy Pelosi'nin, tasarıyı doğrudan Genel Kurul gündemine getirmesi söz konusuydu. Ancak tasarı, ilk önce Dış İlişkiler Komitesi'nin gündemine getirildi. Şimdi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oylamada Ermeni iddialarının reddedilmesi durumunda, 106 sayılı ve bağlayıcılığı bulunmayan ancak “Kongre üyelerinin hassasiyetini” belirten tasarı, kadük olacak.

Dan Fried, tasarıya destek veren ve karşı çıkan milletvekillerinin sayısının çok yakın olduğunu ve her iki yöne de gidebileceğini söylemişti.

Tasarının geçmesi durumunda Türk kamuoyunun tepkisi ve bunun Türk-Amerikan ilişkilerinde yaratabileceği sıkıntıları anlatmak üzere Washington'da bir dizi temaslarda bulunan üç kişilik TBMM heyetinin de bugünkü oylama için ABD Temsilciler Meclisi'nin çalışma binalarından Rayburn'e gelmesi ve oylamayı izlemesi öngörülüyor. TBMM heyetinde, AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ile CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan bulunuyor. Heyet dün, ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Kongre üyeleriyle bir araya gelmişti. Komite'nin toplantısından önceki saatlerde de milletvekillerinin, kongre üyeleriyle görüşmelerini sürdürmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!