Hükümetten AB alarmı

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten AB alarmı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2006 00:00

AB Komisyonu’nun tavsiye kararı dünkü Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılırken, liderler zirvesine kadar yoğun diplomasi yürütme kararı alındı. Hükümet Sözcüsü Çiçek, AB’nin, Papa’nın ziyaretini de dikkate alarak Türkiye ile ilgili durumu yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasına ilişkin tavsiye kararının ardından Almanya ve Fransa’dan gelen "daha ağır yaptırımlar getirilmesi" yönündeki haberler hükümeti alarma geçirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün altı saati aşkın süren Bakanlar Kurulu’nda Türkiye-AB ilişkileri son gelişmelerin ışığında masaya yatırılırken, komisyonun tavsiye kararlarıyla ilgili kesin kararın verileceği Brüksel’de 14-15 Aralık’taki liderler zirvesine kadar AB ülkelerine yönelik "yüz yüze görüşme" yöntemiyle yoğun kulis yürütülmesi benimsendi.

Bu kulis faaliyetlerinde ise Papa 16. Benedikt’in dünyada büyük yankı uyandıran Türkiye ziyareti ve bu ziyareti sırasında verdiği mesajlar da kullanılacak. Papa’nın özellikle Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili verdiği sıcak mesajlara vurgu yapılması beklenirken, Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, AB’nin, Papa’nın ziyaretini de dikkate alarak Türkiye ile ilgili durumu yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

ZİRVEYE KADAR

YOĞUN TEMAS


Dünkü toplantıda bakanlara son gelişmelere ilişkin bilgi aktaran Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başmüzareci Ali Babacan’ın liderler zirvesine kadar olan süre içinde yoğun temas trafiği yürüteceği belirtilirken, Erdoğan’ın da gerekirse devreye girerek AB liderleriyle telefon diplomasisi yürütebileceği kaydedildi. Babacan toplantının ardından dün akşam 4 Baltık ülkesini kapsayan bir tura çıktı.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de toplantının ardından, "komisyonun tavsiye kararını objektif, hakkaniyete uygun ve kabul edilebilir bulmamız mümkün değil" dedi. "Türkiye, AB’den özel muamele istemediği gibi haksızlığa da uğramamalı. AB’den objektif ve hakkaniyete uygun bir davranış bekliyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!