Limanlar için 18 ay süre

Güncelleme Tarihi:

Limanlar için 18 ay süre
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2006 00:00

AB Komisyonu’nun Türkiye ile müzakereleri kısmen askıya alma önerisini "zaman sınırlaması" olmadığı için yetersiz bulan Almanya ve Fransa, Rumlara limanların açılması için Ankara’ya 18 ay mühlet tanımak üzere anlaştı. Merkel ve Chirac, müzakerelerin akıbetine 18 ay sonra karar verilmesini içeren öneriyi bugün açıklayacak. İngiltere, İtalya ve İskandinav ülkeleri Türkiye’ye kapıların kapatılmasına karşı çıkıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Alman Başbakanı Angela Merkel, Türkiye konusunda daha sert bir tavır takınılması konusunda anlaştı. İki lider, Rumlara limanlarını açması için Türkiye’ye 18 ay süre verilmesini isteyecek.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Chirac’ın bugün Almanya’da Merkel ile görüşeceğini belirttikten sonra, "Merkel, Türkiye’ye limanlarını Rumlara açması için 18 aylık süre verilmesi önerisine destek verecek" diye yazdı.

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Thomas Steg, FT’nin haberini doğrladı. Steg, Başbakan Merkel’in, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin yeniden tümüyle başlatılması konusunda, 18 ay sonra AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanlarının ortak karar alması şartını getirmek istediğini açıkladı.

AB Komisyonu, Türkiye limanları Rumlara açmadığı için müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını önermişti. Ancak Almanya ve Fransa, zaman sınırlaması getirilerek Türkiye üzerinde baskı kurulmasını istiyor.

Financial Times gazetesine konuşan Fransa Cumhurbaşkanlığı yetkilisi de, "Türkiye konusunda Fransa ve Almanya, aynı çizgide" dedi.

Almanya ve Fransa’nın zorlu taleplerinin, AB zirvesi öncesinde Ankara ile AB arasındaki uçurumu derinleştirebileceğini yazan gazete, Portekiz, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi gibi Türkiye’nin üyeliğine kuşkulu bakan üyelerin, Fransız-Alman ekseninde birleşmesi tehlikesinin de bulunduğunu savundu.

İngiltere ve İskandinav ülkelerinin ise Türkiye’ye mühlet verilmesine sıcak bakmadığını belirten Financial Times, Brüksel’deki yetkililerin ise Fransa ile Almanya’nın başlatmaya çalıştığı hareketi eleştirdiğini yazdı. İtalya Başbakanı Romano Prodi, üyelik görüşmelerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklara karşın, AB’nin kapıyı Türkiye’ye kapatmaması gerektiğini söyledi. Atina’yı ziyaretinde konuşan Prodi, "Kapıyı açık bırakmalı, AB entegrasyonu kurallarının herkes için eşit olduğunu göstermeliyiz" dedi. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ise, ülkesinin Türkiye’nin AB üyeliğini hala desteklediğini söyledi. Karamanlis, "Ancak Türkiye, üyelik görüşmelerinin ilerlemesi için, kriterlere uyması ve yerine getirmesi gerektiğini anlamalıdır" diye konuştu.

Olli Rehn

Türkiye’ye baskı işe yaramaz

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’ye limanları açması için mühlet tanınmasına karşı çıktı. Reuters ajansına konuşan Rehn, Almanya ve Fransa’ya, "Türkiye’ye mühlet verilmesi için AB üzerinde baskı kurmayın" diye çağrıda bulunarak, Merkel ve Chirac’ın dengeli bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Limanların açılması konusunda Türkiye’ye kesin tarih vermenin çözüm üretmediğini belirten Rehn, Kıbrıs sorununu en iyi BM önderliğinde çözülebileceğini kaydetti.

Mola önerisi

için ABD devrede

Almanya ve Fransa’nın Türkiye ile müzakerelere 12 ile 18 ay arasında değişecek şekilde "mola verilmesi" önerisi üzerinde mutabık kaldıkları haberleri, Ankara’yı olduğu kadar Washington’u da hareketlendirdi. ABD Büyükelçisi Ross Wilson, dün Başbakanlık’ta Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir süre bu konuyu görüştü. ABD’nin 11 Aralık’taki AB Dışişleri Bakanları toplantısı ve üç gün sonrasında başlayacak AB Zirvesi’nde Türkiye’nin önünü kesecek girişimlere karşı devreye girebileceği belirtiliyor. ABD’nin özellikle, mola önerisine karşı olan İngiltere ile İskandinav ülkeleriyle bir çalışma yürütmesi üzerinde duruluyor. Ancak ABD’nin girişimlerinin Almanya ve Fransa üzerinde ters tepki yapmaması için aşırı boyutta hissettirmeyecek düzeyde olması bekleniyor.

Kulislerde Chirac’ın Riga’daki NATO Zirvesi sırasında Erdoğan’a mola fikrini açtığı ve bu öneriyi Almanya ile Fransa kamuoylarında Türkiye karşıtlığını yatıştırmak için düşündüklerini söylediği ileri sürülürken, Türkiye tarafı bu iddiayı doğrulamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!