50 nükleer tesiste hasar var

Güncelleme Tarihi:

50 nükleer tesiste hasar var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2008 00:00

Çin’de 12 Mayıs’ta meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki depremde, tehlikeli radyasyon kaynağı olabilecek 50 tesisin zarar gördüğü belirlendi.

Haberin Devamı

Depremin son fotoğrafları...

Çin Çevre Bakanı Vu Çiaoking, ülkenin nükleer tesislerine ev sahipliği yapan güneybatıdaki Siçuan’da belirlenen 50 radyasyon kaynağından 35’inde gerekli önlemlerin alındığını, kalan 15’ine ise henüz ulaşamadıklarını açıkladı. Aralarında santrallar, reaktörler ve laboratuvarların da bulunduğu tesislerden en ağır hasar göreni, Mianyang’daki gizli nükleer silah tasarım merkezi ile Guangyuan’daki plütonyum üretim tesisi.

Ulaşılamayan radyasyon kaynaklarından üçünün yıkıntılar altında kaldığı, diğerlerinin ise yıkılmak üzere olan binalarda bulunduğu belirlendi. Bölgede tehlikeli bir sızıntı saptanmadı. Çin Başbakanı Ven Ciabao ise, depremde can kaybının 60 bini geçtiğini, bu sayının 80 bin ve üzerine çıkabileceğini söyledi. Ölenlerin yüzde 12’si öğretmen ve öğrenci.

Haberin Devamı

Öte yandan Siçuan’daki depremden etkilenenlere yardım etmek amacıyla Pekin’de yaşayan Türkler tarafından yardım kampanyası düzenlendi. Türk Hava Yolları Pekin Ofisi, The Presidential Hotel ve elektronik posta grubu Turks in China tarafından düzenlenen kampanyada, 110 bin 925 yüen (16 bin ABD Doları) toplandı. Toplanan para, Çin Kızılhaç Derneği yetkililerine teslim edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!