4’lü toplantı 15 Mart’ta... Esad Moskova’da masaya gelecek mi

Güncelleme Tarihi:

4’lü toplantı 15 Mart’ta... Esad Moskova’da masaya gelecek mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2023 07:00

Ankara ile Şam arasındaki normalleşme görüşmeleri çerçevesinde Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcıları 15-16 Mart’ta Moskova’da buluşacak.

Haberin Devamı

Türkiye ve Suriye arasında normalleşme görüşmelerinde ikinci aşama başlıyor. İki ülke dışişleri bakanlarının görüşmesi için hazırlık toplantısı bakan yardımcısı düzeyinde 14-15 Mart tarihinde Moskova’da yapılacak. Görüşmeler İran’ın da katılımıyla dörtlü formatta devam edecek. Moskova’da gerçekleşecek toplantıyla ilgili en merak edilen ise Suriye lideri Beşar Esad’ın aynı gün Moskova’da boy gösterip göstermeyeceği. Kremlin üç hafta önce Esad’ın mart ortalarında Moskova’ya gelebileceğini belirtmişti. Moskova’da dörtlü masa için hazırlıklar sürerken dün Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a Esad’ın Rusya’ya ziyaret düzenleyip düzenlemeyeceği soruldu.

ŞAM’IN DESTEĞE İHTİYACI VAR

Peskov ise “Endişelenmeyin. Ziyaretle ilgili açıklamayı zamanında yapacağız” ifadesini kullandı. Kahramanmaraş merkezli depremler Suriye’nin kuzey bölgelerinde de insani krize yol açmıştı. Batı yaptırımları altında bulunan Şam rejimi özellikle Halep bölgesine yardım ulaştırmanın yegane yolunun Türkiye olduğu biliyor. Şam yönetimine mali destek sağlayabilecek tek ülke ise Rusya. Ayrıca İran’ın akaryakıt desteğini kesmesi nedeniyle zorluk yaşayan Esad rejiminin bölgede normalleşme adımlarına ihtiyacı var. (Nerdun HACIOĞLU)

Haberin Devamı

ŞAM İLE MÜZAKERELERDE İKİNCİ AŞAMA

Ankara ile Şam arasında ilk adım 2022’nin son günlerinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Suriye İstihbarat Başkanının bir araya gelmesiyle atılmıştı. 15-16 Mart’ta Moskova’da yapılacak toplantı İran’ın da katılımıyla dörtlü olarak gerçekleştirilecek. Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlık edecek. Toplantıda Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran’ı Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Esad rejimini ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan temsil edecek. Bu toplantı ile yapılacak hazırlıkların ardından dört ülke dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi bekleniyor. (Gonca ŞENAY/ANKARA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!