Gazze saldırısının birincı yılında yaralar sarılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Gazze saldırısının birincı yılında yaralar sarılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2015 12:19

İsrail'in Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Gazzeliler, hala enkazların arasında yaşıyor. 300 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı Gazze'de, 22 bin kişi henüz "başını sokabileceği" bir yer bulamadı.

Haberin Devamı

İsrail'in geçen yıl düzenlediği saldırılarda harabeye dönen Gazze, aradan geçen 1 yıla rağmen hala "yaralarını" saramadı.

İsrail'in sürdürdüğü abluka ile Mısır'ın bölgenin dünyaya açılan tek kapısı Refah'ı kısa aralıklar haricinde kapalı tutması ve bağışçı ülkelerin katkısıyla vadedilen imarın yeniden başlatılamaması nedeniyle bölgedeki yıkımın izleri silinemiyor.

Gazze saldırısının birincı yılında yaralar sarılamıyor

AFP'nin Gazze'den geçtiği fotoğraflarda 1 sene öncesi ile bugünkü hali karşılaştırıldığında enkazlarda büyük bir fark görülemiyor.

O dönemki saldırıların neden olduğu can ve mal kaybına dair bakanlık ve ilgili kurumların açıkladığı rakamlar da yaşanan olayların vehametini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre, İsrail'in geçen yıl 51 gün süren saldırılarında 578'i çocuk, 489'u kadın, 102'si yaşlı olmak üzere en az 2 bin 147 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 11 bin kişi yaralandı, bu kişilerden bir kaçı da müdahalelere rağmen kurtarılamayarak daha sonra yaşamını yitirdi. Yaralılardan en az bininin ömür boyu engelli kalacağı belirtildi.

60 BİNDEN FAZLA SALDIRI
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle derlediği bilgilere göre de İsrail ordusu o dönemde kara, hava ve denizden Gazze'ye 60 bin 664 saldırı düzenledi. Söz konusu saldırılarda yaklaşık 12 bin konut tamamen yıkıldı. Hasar gören 160 bin konuttan 6 bin 600'ü ise kullanılamaz hale geldi.

Gazze saldırısının birincı yılında yaralar sarılamıyor


HALA 22 BİN KİŞİ EVSİZ
BM'nin raporlarında, saldırılar sırasında evlerini terk etmek zorunda kalan en az 300 bin kişinin, uzun süre UNRWA'ya bağlı 91 okul ve tesis gibi çeşitli yerlerde ikamet ettiği kaydedildi.

Filistin İskan ve İstihdam Bakanlığı da 22 bin kişinin hala sığınma merkezleri, geçici konutlar (konteyner) ya da akrabalarının yanında hayatını sürdürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Gazze saldırısının birincı yılında yaralar sarılamıyor

OKUL, HASTANE VE İBADET YERLERİ DE HEDEF ALINMIŞTI
İsrail, saldırılarında okul, hastane ve ibadet yerlerini de vurmuştu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Merkezi'ne (OCHA) göre, bu saldırılarda 22 okul tamamen yıkılırken, 118'i de hasar gördü. Saldırılar sırasında orta ve küçük ölçekli 500 tesis zarara uğradı. Söz konusu saldırıların Gazze'ye maliyeti, 5 milyar dolar civarında.

Filistin Vakıflar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise ibadethanelerin de hedef alındığı vurgulanarak, saldırılarda 64 caminin tamamen yıkıldığı, 150 caminin de kısmen zarar gördüğü aktarılmıştı.

Gazze saldırısının birincı yılında yaralar sarılamıyor

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı da yıllardır devam eden abluka nedeniyle tıbbi malzeme yetersizliğiyle boğuşan hastanelerin hava saldırılarında doğrudan hedef alınan yerler arasında bulunduğunu, 20 hastane ve sağlık merkezinin saldırılarda vurulduğunu duyurmuştu.

TARIM SEKTÖRÜNDE 550 MİLYON DOLARLIK ZARAR, 200 BİN İŞSİZ
İsrail savaş uçakları tarafından atılan bombalar sebebiyle birçok tarım arazisi zarar görürken Tarım Bakanlığı söz konusu kaybı, 550 milyon dolar olarak açıklamıştı.

Filistin İşçiler Birliği de fabrikalar ve iş yerlerinin yıkılması sonucu, istihdam olanaklarının kısıtlanması sebebiyle yaklaşık 200 bin kişinin işsiz kaldığını bildirmişti.

İSRAİL, "YENİDEN İMARA" ENGEL OLUYOR
Yetkililer, saldırıların üzerinden bir yıl geçmesine rağmen İsrail'in inşaat malzemelerinin girişi konusunda uyguladığı engeller sebebiyle yeniden imar çalışmalarına tam anlamıyla başlanamadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Gazze saldırısının birincı yılında yaralar sarılamıyor

Mısır'da geçen yıl ekim ayında uluslararası kurumlar, bazı Avrupa ve Arap ülkelerinin katılımıyla Gazze'nin yeniden imar edilmesi amacıyla düzenlenen "bağış konferansı"nda yarısı imarda kullanılmak üzere taahhüt edilen toplam 5.4 milyar dolarlık yardımın da büyük bir kısmının henüz teslim edilmediği belirtildi.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarının ardından 26 Ağustos'ta taraflar arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!