Türkiye NATO’nun öncü gücüne liderlik edecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye NATO’nun öncü gücüne liderlik edecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 00:25

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Antalya’da gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu basın toplantısında, “Türkiye Acil Müdahale Gücü’nü oluşturan diğer 6 müttefikle birlikte önümüzdeki yıllarda kuvvetlerin liderliğini üstlenme kararı aldı” dedi.

Haberin Devamı

Günümüzde güvenlik ortamının değişmiş olduğuna işaret ederek “Doğumuzda baktığımızda, Ukrayna’ya ilişkin saldırgan tutumları ön plana çıkan Rusya, güneyde de daha fazla çalkantı ve aşırıcılık görüyoruz” diye konuştu. NATO’nun yeni tehditlere hazırlıklı olması gerektiğini belirten Stoltenberg şöyle konuştu:

HİBRİT SAVAŞ TEHDİDİ

“NATO mukabele gücünün büyüklüğünü ve hızını artırıyoruz. Acil Müdahale Gücü de bu çalışmaların merkezinde yer alıyor. Türkiye, bu gücü oluşturan diğer 6 müttefikle birlikte önümüzdeki yıllarda kuvvetlerin liderliğini üstlenme kararı aldı. İstihbarat paylaşımımızı ve siber savunmamızı iyileştiriyor ve güçlendiriyoruz. Çünkü hibrit harbin içinde konvansiyonel tehditler, çökertmeye yönelik tehditler ve siber tehditlerin yer aldığı farklı tür tehditler bir araya gelmiş bulunuyor.”
Stoltenberg, Akdeniz’de göçe karşı AB’nin alacağı önlemlere destek vermeye hazır olduklarını, NATO’nun iki tehdit algılaması olduğunu bunların da “Rusya ve IŞİD” olduğunu söyledi.

Türkiye NATO’nun öncü gücüne liderlik edecek
Antalya'daki NATO toplantısında kol kola girip "We Are the World"ü söylediler

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU: DAEŞ İLE MÜCADELE STRATEJİSİ YOK

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO toplantılarında IŞİD probleminin hangi çerçevede ele alındığına ilişkin soruya yanıt verdi: “Güneyden gelen tehditler deyince herkesin aklına DAEŞ ve diğer terör örgütleri geliyor. İkili görüşmelerde mevkidaşlarımız bunu gündeme getirdi. Bugüne kadarki stratejiler başta hava saldırısı DAEŞ’i durdurmaya yetmedi. Koalisyon kurulurken ’Nasıl mücadele edilebilir, nasıl yok edilebilir’ bunu konuşmuştuk. DAEŞ’e sebep olan rejim dahil diğer unsurları da göz ardı etmemek gerek. Bu konuda yetersizlik ve Suriye’de siyasi dönüşüm ve Irak’taki kapsayıcı hükümetin daha da güçlenmesi askeri savunma dahil ulusal muhafız güçleri dahil her türlü güçlendirilmesi noktasında bir konsensüs var. DAEŞ’le mücadele konusunda sonuç alıcı bir stratejimizin olmadığını üzülerek söylüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!