Deprem ve tsunami vurmuş gibi

Güncelleme Tarihi:

Deprem ve tsunami vurmuş gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2014 01:31

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya, “Selin yarattığı maddi yıkım, savaş sırasında yaşanan yıkımdan az değil” derken tarihi felakette yaşamını yitirenlerin sayısı 44’e ulaştı. 500 bin kişinin evinden olduğu felaket için, Bosna Hersek ve Sırbistan uluslararası yardım çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Son 120 yılın en büyük sel felaketinde Bosna Hersek’te girilmesi en zor kasabalara günler sonra ulaşabilen kurtarma ekipleri, yıkımın boyutunu “Sanki tsunami ve deprem aynı anda vurmuş gibi. Su önüne kattığı her şeyi götürüyor. Telef olmuş hayvanlar neredeyse gözün alabildiği her yerde” ifadeleriyle açıkladı. en çok zarar gören kuzeyindeki yaklaşık 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sırbistan’da ise ana elektrik santrali Tesla’nın su baskını tehdidiyle karşı karşıya kalması endişeleri katladı. Sırbistan’ın iki gün sonra ulaşılabilen batısındaki Krupanj kentine ulaşan kurtarma ekibinden bir görevli ise, “Girdiğimiz kasabanın en yüksek evinde 50 kişiyi bir arada bulduk. Ne elektrikleri ne de suları vardı. Telefonlar çekmiyordu. Hepsini 10’arlı gruplar hâlinde botlara bindirerek tahliye ettik” diyerek yaşanan trajedinin büyüklüğünü aktardı. Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, sel felaketinin ülkede 1 milyon kişiyi etkilediğini “Selin yarattığı maddi yıkım, savaş sırasında yaşanan yıkımdan az değil. 1 milyondan fazla Bosnalı temiz sudan mahrum, yağışlar 2 binden fazla heyelanı tetikledi ve nehir setlerinin yıkılmasıyla taşkınlara yol açtı” açıklamasıyla duyurdu.

MAYIN TEHLİKESİ

Haberin Devamı

Bugün için ulusal yas ilan eden Bosnalı yetkililer de 500 bin kadar kişinin evinden olduğunu söyledi. 19’uncu yüzyıldan bu yana rekor yağış alan bölgeyi heyelan da vurdu. Toprak kayması, 1992-1995 arasındaki savaş sırasında bölgeye döşenen ve halen tamamen imha edilmemiş mayınların da yer değiştirmesi de ayrı bir tehlike doğurdu. Savaş sırasında yoğun çatışmaların yaşandığı Doboy, Maglay ve Olovo kasabalarındaki mayınların heyelanlar yüzünden Tuna Nehri ile Karadeniz’e kadar ilerleme riskine dikkat çeken yetkililer, mayınların hiç umulmayan noktalardan çıkabileceğine karşın da uyardı. İki günde bölgede 44 kişinin hayatına mal olan felakette en ağır kaybı Bosna Hersek verdi. Sava nehri boyunca uzanan Bosna’nın Doboy kasabasında 27 kişi hayatını kaybederken, diğer kıyıdaki Sırbistan’da ise 16 cansız bedene ulaşıldı. Sel Hırvatistan’da ise bir kişinin ölümüne yol açtı. Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç seli, ‘Değil son 100 yılın, 1000 yıldır görülmemiş bir felaket’ olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN HER İKİ ÜLKE LİDERİNİ DE ARADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç ile telefonla görüştüğü öğrenildi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, her iki liderle de yaptığı telefon görüşmelerinde, sel felaketiyle mücadele için Türkiye olarak Bosna Hersek ve Sırbistan’a her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdi. Erdoğan’ın görüşmede Soma’da yaşanan maden faciası hakkında bilgi verdiği ve muhataplarına Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ı da etkileyen sel felaketiyle ilgili AFAD, TİKA ve Kızılayın da devrede olduğuna dikkat çektiği öğrenildi. Öte yandan Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’da yaşanan sel felaketinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bosna-Hersek’e yardım ekibi gönderdi. Kızılay - AFAD koordinasyonunda ilk etapta 6 kişilik ekibin Bosna Hersek’e gönderilmesinin ardından daha geniş kapsamlı yardım ekibi hazırlanarak bölgeye sevk edildi. Felaket bölgesine, 5 kilometreden su tahliyesi yapılan ahtapot ve çok sayıda araç gönderildi. Bölgede 50 kişilik kurtarma ekibi 68 araç ile görev yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!