2400 kişi ‘out’

Güncelleme Tarihi:

2400 kişi ‘out’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2004 01:46

KKTC hükümeti, sanatçı, politikacı ve medya dünyasının ünlülerinin de aralarında bulunduğu 2400 Türkiye kökenli vatandaşını, BM’ye sunduğu ‘AB vatandaşı olacaklar listesinden’ çıkardı. Çünkü bu isimler son 5 yılın en az bir yılında KKTC’de ikamet şartına uymuyor. Çıkartılanlar arasında Bülent Ecevit, Necati Özgen, Sinan Aygün, Mümtaz Soysal ve Hakan Uzan var.

KKTC hükümeti, Annan planında yer alan ‘45 bin Türkiye kökenli KKTC vatandaşı, yeni kurulacak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de vatandaşı olacaktır’ maddesi çerçevesinde hazırladığı isim listesini tamamladı. Muhaceret Dairesi ve Nüfus Müdürlüğü’nün büyük gizlilik içinde yürüttüğü çalışma önceki gece yarısı bitti ve Başbakan Mehmet Ali Talat, 41 bin Türkiye kökenli KKTC vatandaşının isimlerini içeren listeyi dün sabaha karşı BM’ye sundu.

EVET ÇIKARSA VATANDAŞLIK BİTECEK

KKTC vatandaşı olan ve kimlik alan 2400 kişi ise listeye giremedi. Çoğu ünlü sanatçı, politikacı, medya dünyasının önde gelenleri ve işadamından oluşan 2400 kişinin adada ikamet etmedikleri gerekçesiyle listeden çıkartıldıkları bildirildi. Vatandaşlık haklarını kullanarak KKTC kimliği alan ancak listeye giremeyen ünlü isimler arasında Hakan Uzan, Necati Özgen, Mümtaz Soysal, Defne Samyeli, Sinan Aygün ve Mehmet Ali Erbil gibi ünlü isimler bulunuyor.

24 Nisan’da yapılacak referandumdan evet çıkması halinde 2400 Türkiyeli’nin vatandaşlıkları da otomatik olarak sona ermiş olacak.

41 BİN TÜRKİYELİ AB’Lİ OLACAK

Annan planına göre, 45 bin kişilik bir tavan sınırı bulunmasına rağmen, 41 bin kişi kriterlere uygun bulundu. KKTC yetkilileri, 1974 yılından sonra vatandaş olmuş ancak son 5 yılın en az bir yılını KKTC’de fiili olarak ikamet etmiş vatandaşların listeye girdiğini belirterek, ‘KKTC’de yaşayan Türkiye kökenli vatandaşların tümü listede. Açıkta kimse kalmadı. 8 bin Türkiye kökenli vatandaşımız da Kıbrıslı Türklerle evli olduğu için otomatik olarak Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olacak. Zaten evli olanların listesini istemediler’ dediler.

Türkiyeli vatandaş listesinden çıkarılanlar

Bülent Ecevit

Necati Özgen

Mümtaz Soysal ve eşi Ayşe Sevinç Soysal

Defne Samyeli

Sinan Aygün

Mehmet Ali Erbil

Kayhan Yıldızoğlu

Mustafa Denizli

Haluk Ulusoy ve kızı Süreyya Ulusoy

Hakan Uzan (pasaport almış)

Adnan Polat (pasaport almış)

Ümit Utku

Azmi Karamahmutoğlu

Ece Erken ve annesi Nurhan Erken

Perran Kutman ve eşi Koral Sarıtaş

Ecevit bizim onursal vatandaşımız

KKTC vatandaşlar listesine DSP lideri Bülent Ecevit de giremedi. KKTC yetkilileri, Ecevit’in onursal vatandaşları olduğunu belirterek, ‘Sayın Bülent Ecevit burada kahramandır. Kendisi hiçbir zaman vatandaşlık istemedi. Kimlik almadı, başvuru bile yapmadı. Biz onu vatandaşımız ilan ettik. O bizim onursal vatandaşımızdır. Öyle kalmaya da devam edecektir’ dediler.

600 ESRARENGİZ ARAP VATANDAŞ

Bu arada, KKTC yetkilileri Türkiye kökenli vatandaşların listesini hazırlarken esrarengiz bir şekilde vatandaş olmuş 600 Arap ismiyle karşılaştılar. Arapların içinde, devlet başkanı ya da üst düzey yetkili gibi ünlü isimler bulunmadığını belirten yetkililer, ‘Kim olduklarını bilmiyoruz, nasıl vatandaş olmuşlar ve kim bunlar bilinmiyor’ dediler. KKTC yetkilileri esrarengiz Arap vatandaşlar ile ilgili geniş çaplı bir soruşturmaya da hazırlandıklarını söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!