2011 Ay ve Güneş tutulması yılı olacak

Güncelleme Tarihi:

2011 Ay ve Güneş tutulması yılı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 16:36

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, bu yıl 4’ü Güneş, 2’si Ay olmak üzere toplam 6 tutulmayla ender rastlanan bir durumun gerçekleşeceğini söyledi.

YILIN İLK TUTULMASI RENKLİ GÖRÜNTÜLER YARATTI

 

YILIN İLK TUTULMASI ANTALYA'DA BÖYLE İZLENDİ

Haberin Devamı

 

Bu yıl gerçekleşecek altı tutulma olayından ilki bugün parçalı Güneş tutulması olarak gerçekleşti.

 

Akdeniz Bölgesi’nde bazı illerde izlenebilen parçalı Güneş tutulması Çanakkale’de ise havanın kapalı olması nedeniyle gözlenemedi. ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, "Eğer hava açık olsaydı parçalı Güneş tutulması Çanakkale’den yüzde 71 oranında örtülmüş olarak gerçekleşecekti. Ancak iklim koşulları buna izin vermedi. Maalesef bundan sonra bu orana en yakın olarak, tam Güneş tutulmasının yaşanacağı 2088 yılında izleyebileceğiz" dedi.

 

Haberin Devamı

DÖRT KEZ DAHA YAŞANACAK

Her yıl 6 ay arayla iki grup tutulma gerçekleştiğini belirten Prof.Dr. Demircan, 2011 yılının bu bakımdan özel bir yıl olduğunu söyledi.

 

NASA’dan yapılan açıklamayı paylaşan Prof. Dr. Osman Demircan, "Buna göre, bu yıl 4 Ocak, 1 Haziran, 1 Temmuz ve 25 Kasım’da parçalı Güneş tutulmaları olacak. Ayrıca 15 Temmuz, ve 10 Aralık’ta tam Ay tutulması yaşanacak.

 

Yani ender yaşanan bir olay meydana gelecek. Çünkü bir yıl içinde 6 kez tutulma bundan sonra 2029, 2047, 2065, 2076’da ve 2094 yıllarında gerçekleşecek. Ancak bunların hepsi aynı yerden gözlenemeyecektir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!