2’nci yıl ayaklanması

Güncelleme Tarihi:

2’nci yıl ayaklanması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2005 01:28

Bağdat’ta Saddam Hüseyin’in heykelinin ABD askerleri tarafından yıkıldığı Firdevs Meydanı’nda toplanan onbinlerce Iraklı, ABD işgalini protesto etti.

Haberin Devamı

Şii Lider Mukteda el Sadr yanlısı protestocular, ABD bayrağını yakıp, Ebu Garib Cezaevi’nde ABD askerlerinin tutuklulara davranışını yansıtan gösteriler yaptılar.

IRAK’ın işgalinin 2’nci yıldönümünde, Bağdat’ın düştüğü gün Amerikan askerlerince Saddam’ın heykelinin yıkıldığı Firdevs Meydanı, bu kez dev bir ABD karşıtı gösteriye sahne oldu.

Şii mahallesi Sadr’da binlerce kişi, radikal Şii ve Sünni imamların toplanma çağrısı yaptığı ve 9 Nisan 2003’te Saddam Hüseyin heykelinin yıkıldığı Firdevs Meydanı’na doğru sel gibi aktı.

Yabancı gazetecilerin ve şirket temsilcilerinin kaldığı Sheraton ve Filistin otellerinin önünde toplanan, başkentin önemli ana yollarıyla Dicle Nehri üzerindeki iki köprüyü otomobilleriyle tıkayan militan Şii lider Mukteda el Sadr yanlısı onbinlerce gösterici, sloganlar atarak ABD işgalini protesto etti.

Dev Irak bayrakları taşıyan göstericilerden bazılarının, geçen yıl Ebu Garib cezaevinde Amerikan askerlerinin işkence ettiği, kafasında çuval ve ellerine elektrik telleri bağlı tutuklunun posterleriyle yürümeleri dikkati çekti.

Sünni göstericilerin de katıldığı protestoda, binlerce kişi ‘Teröre hayır, ABD’ye hayır’ diye haykırdı. Bazı göstericiler, Saddam Hüseyin’in yargılanmasının hızlandırılmasını isteyen sloganlar da attı.

Saddam’ın heykelinin yıkıldığı yerde, 2 yıl önce Saddam heykeline yapıldığı gibi, Başkan George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’in kuklaları yıkıldı, pabuç ve terliklerle dövüldü. Daha sonra bu kuklalarla birlikte ABD bayraklarının yakıldığı gözlendi.

Firdevs Meydanı’nda yıkılan Saddam heykelinin yerine dikilen özgürlük anıtına tırmanan göstericiler, dev Irak bayrağı dalgalandırırken, ‘İşgalci güçleri ülkemizi terk etmeye zorlayalım’ yazılı pankartlar dikkati çekti.

Gösterinin yapıldığı meydanda Irak güvenlik güçleri önlem alırken, El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu militanları da yardımcı oldu. Militanlar, protestoya katılmak üzere meydana gelen göstericilerin üzerini tek tek aradı.

DİĞER GÖSTERİLER

Bağdat’ın batısındaki Sünni kenti Ramadi ve kuzeyinde, çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Beyci kasabasında da Irak’taki ABD işgaline karşı protesto gösterileri düzenlendi.

Uzaktan izlediler

AMERİKAN askerleri, gösteriyi uzaktan, bombalı saldıya karşı kurdukları dikenli tellerle kaplı korunaklardan izlediler ve hiçbir müdahalede bulunmadılar.

Ebu Garib taklidi

Şİİ göstericiler, ABD askerlerinin Ebu Garib Cezaevi’nde Iraklı esirlere yaptıkları işkenceleri de taklit ettiler. Turuncu tulumlu yerde yatan bir göstericiyi tekmelediler. Başına çuval geçirilmiş elektrik telli işkence mağduru da büyük ilgi topladı.

Saddam’ın devrildiği meydanda

DEVRİK lider Saddam Hüseyin’in heykeli, 2 yıl önce Firdevs Meydanı’nda ABd askerleri tarafından yıkılmıştı. ABD askerleri, işgal ettikleri Bağdat’ın simgesi olan heykeli, boynuna zincir bağlayıp tankla çekerek yere indirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!