2’nci Makarios seçimi

Güncelleme Tarihi:

2’nci Makarios seçimi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2006 00:00

Rum halkı, gayrimeşru çocuk, sübyancılık, rüşvet ve tehdit skandallarının gölgesinde Rum Kilisesi’nin başını seçiyor. Dört adayın başpiskoposluk için yarıştığı seçimlerden galip çıkan dini lider, Rumların en güçlü ve en zengin kurumunun başına geçecek.

KIBRIS Rum halkı, 1977’de ölen Başpiskopos Makarios’un tahtına oturacak yeni dini liderlerini seçmek üzere bugün sandık başına gidiyor. Rum Ortodoks kilisesinin en yüksek mevkisi için 4 piskopos yarışırken, propaganda çalışmalarında, rakip papazların, çarpık görüntüleri, evlilik dışı çocukları, rüşvet ve tehditleri ortalığa saçıldı, adaylar pop yıldızları gibi stadyumlarda dev ekranlarda oy istedi. Siyasi partiler ve futbol takımlarının da karıştığı seçimlerin galibi, Rumların en zengin ve siyasette en etkili kurumunun da başına geçecek.

Başpiskopos Makarios’un 1977’de ölümünün ardından Rum Ortodoks Kilisesi, en yüksek yürütme organları Sen Sinod Meclisi içinden başpiskopos seçiyordu. Ancak Sen Sinod’un seçtiği son Başpiskopos Hrisostomos, yaşlılıktan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle yatalak olunca piskoposlar arasında iktidar kavgası başladı. Rum papazlar geçtiğimiz aylarda İstanbul’a gelerek Ortodoks dünyasının ruhani lideri Fener Patriği Bartholomeos’a başvurdular ve
/images/100/0x0/55eb6759f018fbb8f8bee244
seçim için onay aldılar.

Bankacılıktan, turizme, hastanelerden, süpermarketlere varıncaya kadar yüzlerce işletmeye sahip Rum kilisesi, sahip olduğu geniş arazilerle ekonominin ve siyasetin en büyük güçleri arasında yer alıyor.

KIYASIYA YARIŞIYORLAR

İlk isimleri ile anılan Cikko Piskoposu Nikiforos, Limasol Piskoposu Athanasios, Baf Piskoposu Hrisostomos ve aynı adı taşıyan Kitium Piskoposu Hrisostomos, kıyasıya bir propaganda dönemine girdi. Piskoposlar, Kilise Meclisi Sen Sinod’a gidecek papaz listeleriyle yarışıyor. Bu nedenle saldırılar sadece adaylara değil listelerindeki papazlara da yöneldi ve ’kirli çamaşırlar’ ortalığa serildi. İlk önce Athanasios’un yardımcılarından Keşiş İshak’ın 20 yaşındaki bir sporcu genç ile pornografik çarpık görüntüleri medyaya sızdı. Ardından rüşvet ve oy satın almalar, listelerden papaz transferleri ve tehditler başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!