190 bin peşmergeden 90 bini emekli edilecek

Güncelleme Tarihi:

190 bin peşmergeden 90 bini emekli edilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 12:24

KUZEY Irak’ta Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin onayı ile kuvvetlerin birleşmesi için son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin talimatı üzerine bölgede iki ayrı grup halinde bulunan peşmergelerin birleştirilerek ‘tek ordu' haline getirilmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Hazırlanan plana göre, 190 bin peşmergeden 90 bini emekli edilecek.

Kuzey Irak’tan yayın yapan ‘Denge Azad' adlı internet sitesinin haberine göre Kürt yönetiminin Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer Mustafa, Peşmerge güçlerini birleştirmek için merkezi bir askeri karargahın kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu, bunun için enaz 30 milyon dolar gerektiğini açıkladı. Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, Kürt bölgesindeki siyasi partilerin silahlı peşmerge güçlerine sahip olması nedeniyle, "iç savaş" tehlikesinin her zaman gündemde kaldığını belirterek, “Kürt halkının en büyük arzusu, Peşmerge güçlerinin birleşerek uluslararası profesyonel düzenli bir orduya dönüşmesi ve modern silahlara sahip olması, bu gücün Kürt halkının kazanımları koruma ve tartışmalı bölgelerin Kürt bölgesine bağlanmasının teminatı olmasıdır” dedi.

GEÇMİŞTE ÇATIŞTILAR

Kuzey Irak’ta 1 Mayıs 1994 tarihinde Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin önderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği peşmergeleri arasında çatışma çıkarken, yaklaşık 1000 kişi ölmüş, Türkiye ve ABD araya girerek kan akıtılmasını önlemişti.

Barışın sağlanması ardından iki grup ayrı silahlı güçlerini korurken, 2006 yılında ortak hükümet kuruldu ancak, peşmerge güçleri birleştirilmedi. Talabani yönetiminin Peşmerge Bakanı Şeyh Mustafa, “Tüm bakanlıklar birleşti. Şimdi ise, peşmerge bakanlığı olarak tüm peşmergeleri birleşik bir güce dönüştürülmesinin çalışmalarını yürütüyoruz. Hiçbir güç peşmerge bakanlığı dışında kalmayacak. Bu da ağır bir iştir. Bölgede 200 bine yakın silahlı peşmerge var” dedi.

MODERNİZE EDİLECEKLER

Kuzey Irak’ta peşmergelerin birleştirilmesi çalışmalarında sona yaklaşılırken 90 binin emekli edileceği, 100 bin kadar peşmergenin bağlı olacağı merkezi bir askeri karargahın oluşturulacağı, askeri eğitim, silah ve yiyecek gibi lojistik ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olması gerektiği belirtildi.

Bu arada Bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani’nin yardımcısı Cabbar Yaver, Nisan ayından itibaren peşmerge bakanlıkları ve kuvvetlerin birleştirilmesine yönelik çalışmalara henüz tamamlandığını söyledi. Barzani’nin isteği doğrultusunda peşmergelerin birleşeceğini modernizasyonu için komisyonların oluşturulduğunu ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!