Samanyolu Galaksisi'nin dışındaki ilk gezegen

Güncelleme Tarihi:

Samanyolu Galaksisinin dışındaki ilk gezegen
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 13:30

Gök bilimciler, Samanyolu Galaksisi’nin dışında bulunan ve HIP 13044 adı verilen güneş sisteminde bir gezegen keşfetti. Samanyolu Galaksisi’nin dışında keşfedilen ilk gezegen olma özelliği taşıyan HIP 13044b, Jüpiter’den daha büyük bir gaz devi. Ancak bilinen gaz devlerine kıyasla, yörüngesinde bulunduğu güneşin etrafındaki dönüşünü tamamlama süresi sadece 16 gün.

Haberin Devamı

Gök bilimciler, dönüş süresinin bir gaz devi için 16 gün kadar kısa olmasının bugüne kadar eşine rastlanmamış bir durum olduğunu belirtirken, HIP 13044b adı verilen gezegenin sahip olduğu bu özelliği “kozmik yamyam” teorisine bağlıyor.

 

Buna göre, Dünya'dan yaklaşık 2 bin 200 ışık yılı uzaklıktaki bir grup yıldızı barındıran Helmi akımında bulunan gezegenin etrafında döndüğü güneş (HIP 10344), 6-8 milyar yıl önce barındırdığı hidrojeni tamamen tüketti ve normal büyüklüğünün yüzlerce katına erişerek kırmızı dev olarak bilinen bir yıldıza dönüştü.

 

Böylece, Jüpiter'in 1.25 katı büyüklüğündeki HIP 13044b ile kendi güneşi arasındaki mesafe ciddi ölçüde azaldı ve gezegenin güneşi etrafındaki dönüş süresi 16 güne indi. Dönüş süresinin bu kadar azalmış olmasının bir diğer önemli sebebi olarak ise ölmekte olan HIP 10344'ün dönüş hızının artması gösteriliyor.

 

Haberin Devamı

Gök bilimciler, HIP 13044b'nin kendi güneşine olan uzaklığının azaldığını düşünüyor. Aradaki mesafe kapanırken, HIP 13044'ün yörüngesindeki diğer gezegenleri yutmuş olması büyük bir olasılık.

  

Gök bilimciler, HIP 13044b'nin galaksinin kozmik yamyamlıkla genişlediği ve birçok gezegenin bu şekilde yok olduğu teorisinin araştırılmasına katkıda bulunacağını belirtti. Güneş'inde ömrünü tükettiği zaman kırmızı deve dönüşerek öleceği ve Dünya'nın Güneş tarafından yutularak yok olabileceği düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!