Çift tokmak tek davul şartı

Güncelleme Tarihi:

Çift tokmak tek davul şartı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 00:00

NATO’nun bugün başlayacak zirvesinde, Türkiye’ye radar sistemi yerleştirilmesi öngörülen füze kalkanı ile ilgili karar netleşecek. Olursa, NATO’nun caydırıcılığı artık savunma üzerine kurulacak. İşte perde arkasında sürecin analizi, yanlış bilinenler ve hassas noktalar:

Haberin Devamı

K. Kore ve Pakistan
- Sanıldığının aksine Türkiye’de füzeler değil radarlar olacak. Ama bu durum daha zor. Çünkü, bu füzelerin Romanya veya Bulgaristan gibi başka ülkelerde de olsa, fırlatılma emrinin Türkiye’den verilmesi işi daha da karışık hale getiriyor. Açıkça telaffuz edilmedi ama sistem ileride Pakistan ve Kuzey Kore’yi bile kapsayabilecek.
-  Bu açıdan Türkiye, NATO’ya (dolayısıyla asıl mimar ABD’ye), “Davulu bana verip tokmağı sen vuramazsın” mantığına dayalı “Benden habersiz hiçbir füzeyi ‘Tehdit algıladım’ diyerek atamazsın, beni zor durumda bırakamazsın, kararlarda ben de olurum” diyor. 
Müslüman kardeşliği
-  Türkiye’nin ne yapacağı Ortadoğu’da da izleniyor. Çoğu İslam ülkesi Ankara’dan projeye destek vermemesini istiyor. İran bir süredir üstü kapalı Türkiye’yi, “Kararını dikkatli al, bugüne dek Müslüman dünyasında yaptığın primi bir anda kaybedersin” diyor. Türkiye de en başından İran’ın bu füze kalkanının ana hedefi olmasına karşı çıkıyor. Ayrıca, Rusya ve Suriye konusunda da arada kalmak istemiyor.
2015 bilmecesi
-  Gözden kaçan en önemli konulardan biri, kalkan projesinin ilk etapta 2015’e dek olan bir dönemi kapsaması. Bu da, gelişen teknolojiler göz önüne alındığında şimdi “Evet” diyen bir Ankara’nın, önümüzdeki dönemde istismara açık yeni füze ve radar teknolojileri ile zorda kalması demek. Bu kaygan zeminde, Türkiye her yıl anlaşmanın içeriğini, takvimi, füzelerin menzilini tek tek müzakere etmek istiyor.
-  Halen NATO’nun istediği eksen özellikle Akdeniz ağırlıklı. Ama öngörülen ve tartışılan eksen Akdeniz-Doğu ve Güneydoğu ekseni. Ayrıca NATO İzmir Üssü’nün de açık kalması istekler arasında.    
PKK terörü
-  Türkiye kuşkusuz burada sadece füzelerle ilgili teknik ve taktik bir pazarlık yürütüyor. Ancak, PKK terörü ile mücadelede sık sık dış etkenlere işaret eden Ankara bu kozunu akıllıca kullanmak isteyecektir. Batı’dan, “Siz de PKK’yı bitirmemize destek olun” diyerek somut sonuçlar takvimi isteyebilir. “Doğu ve Güneydoğusunda Batı füzeleri olan bir Türkiye’de PKK ne kadar eskisi gibi eylem yapabilir” sorusu da soruluyor.
Musevi lobileri
-  Füze Savunma Sistemi’nde kararın olumlu olabilmesi sürpriz olmayacak. Türkiye bunu özellikle uluslararası alanda Gazze krizinden bu yana kapalı kapılarda karşı lobi yapan Musevi lobilerine yönelik de, “Bak, ben her şeye karşı çıkmam” gibi kullanacak.
5 belirsiz nokta
-  Gelen yabancı personelin kontrolü, disiplin işlemleri, bir süre sonra Türk karasularında radar kabiliyetli gemilerin hareket tarzı, rotası, Türk personelin etkinliği ve ne kadar yer alacağı, İsrail’in bu işten faydası olup olmayacağı, Ankara ileride yüksek irtifa savunma füzeleri alırsa maliyetinin ne kadar düşeceği de, halen belirsiz 5 nokta olarak ortada duruyor.

Haberin Devamı

Sistemin bir ayağı

Haberin Devamı

Bugün Portekiz’in başkenti Lizbon’da masaya yatırılacak olan füze kalkanı sisteminin bir ayağını X-band radarların oluşturması planlanıyor. Türkiye’ye de bu radarlardan konuşlandırılabileceği söyleniyor. Plana göre radarlar, Avrupa’ya yönelik bir saldırıyı belirlediğinde, Avrupa’da konuşlandırılmış füzeler devreye girerek havada yaklaşmakta olan tehlikeyi vuracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!