Obama'dan AB'ye Türkiye eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Obamadan ABye Türkiye eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2010 13:58

ABD Başkanı Barack Obama, AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini hızlandırmaması durumunda, Ankara'nın Batı dışında müttefikler arama yoluna gidebileceğini söyledi. Ankara'nın AB üyeliğine desteğini yineleyen Obama, Avrupa Birliği'ni Türkiye konusunda uyarırken, "akıllıca" davranılması gerektiği mesajı verdi.

Haberin Devamı

ABD SAVUNMA BAKANI, TÜRKİYE İÇİN AB'Yİ SUÇLADI

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'ten sonra Obama da, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde ayak sürüyen Avrupa Birliği'ni eleştirdi.

İtalyan Corriere della Sera gazetesine özel bir röportaj veren Obama, AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul etmesinin "akıllıca" olacağını belirtirken, Birliğin Ankara'yı bünyesine alma konusundaki isteksizliğinin, Türkiye'nin geleneksel olarak Batı'ya dönük dış politikasında bazı değişiklikler görülmesinde etkili olduğunu söyledi.

Obama, "Bunun (Türkiye'nin üyeliğinin) Avrupa'da güçlü tepkilere yol açtığını biliyorum. Süreçteki yavaşlamanın ya da Avrupa'daki isteksizliğin Türkiye'de yakın geçmişte gözlenen kimi yönelim değişikliklerinin kökenindeki baskın faktör olduğunu da sanmıyorum. Ama bunun kaçınılmaz olarak Türk halkının Avrupa'yı nasıl gördüğü konusunda bir rol oynadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı, "Kendilerini Avrupa ailesinin parçası hissetmemeleri durumunda, müttefik bulmak ve yakın ilişki kurmak için başka yerlere bakar hale gelmeleri doğaldır" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE MODEL ÜLKE"

Obama röportajda, Ankara'nın İsrail ile ilişkilerde yaşadığı gerilim ve İran'a ek yaptırımlar konusunda BM'de “Hayır” oyu kullanması gibi gelişmelerin ardından Batı'da “Türkiye'yi kaybetmekten” söz edildiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Türkiye, NATO'da müttefik olan, ekonomisi büyük gelişme gösteren bir ülke. Halkının çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte demokratik bir ülke oluşu, Türkiye'yi bölgedeki diğer İslam ülkelerine de bir modele dönüştürmektedir. Bu nedenle Ankara ile ilişkileri geliştirmeyi önemli addediyoruz."

Obama, İran'ın nükleer programı konusunda ABD ile Türkiye arasında gözlenen yaklaşım farklılığını konusunda ise, "Nükleer konusunda İran ile bir anlaşma için arabuluculuk girişimi gibi nahoşluklar yaşandıysa da, bunların Türkiye’nin İran ile uzun bir sınır bölgesi olmasından ve o bölgede herhangi bir çatışma istememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bunda, yükselen bir güç konumundaki Brezilya ile kas gösterisi yapma arzusu da rol oynamış olabilir" dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama, "Bizim Ankara ile yapabileceğimiz tek şey, onları desteklemeyi ve onlara Batıyla bütünleşmenin avantajlarını açıklamayı sürdürmektir. Bunu, onların büyük bir Müslüman demokrasi olma biçimindeki spesifik niteliklerine saygı esasında ve bundan dolayı korkuya kapılmaksızın yapmalıyız. Eğer onlar evrensel haklara ve devletin laikliğine saygı gösteren bir İslam anlayışını somutlaştırabilirlerse, bu bizler açısından çok iyi olacağı gibi, muhtemelen İslam dünyasını da olumlu etkileyecektir" diye konuştu.

BARROSO: EKSEN KAYMASI IRAK İŞGALİYLE BAŞLADI

ABD Savunma Bakanı Gates, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Türkiye-İsrail ilişkilerinin kötüye gitmesinden endişe duyduğunu belirterek, Avrupa'nın Türkiye ile bağları artırma konusundaki isteksizliğinin, Ankara'yı Doğu'ya doğru ittiğini söylemiş, bu açıklama AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso olmak üzere Avrupalı yetkililerin tepkisini çekmişti.

Haberin Devamı

Barroso, "Türkiye, Batı'dan uzaklaşmaya ABD'nin Irak işgaliyle birlikte başladı" ifadesini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!