15 yıl sonra uzlaştılar

Güncelleme Tarihi:

15 yıl sonra uzlaştılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2022 07:00

Filistin’de Batı Şeria’yı kontrol eden El Fetih ve Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas, Cezayir’in aracılığıyla 15 yıl sonra anlaşmazlıkların üstesinden gelinmesi için uzlaştı.

Haberin Devamı

Filistin lideri Mahmud Abbas, Cezayir’de yapılan imza törenine katılmazken Hamas’ı lideri İsmail Haniye temsil etti.

ABBAS KATILMADI

El Fetih adına törene katılan İzzet el-Ahmed, “Bu anlaşmaya Filistin bedenine giren habis kanser bölünmesine son vermek için imza attık. Anlaşmanın uygulanacağı ve kâğıt üstünde kalmayacağı konusunda iyimseriz” diye konuştu. Hamas lideri Haniye ise “Filistin ve Cezayir ve Filistin davasını sevenler için bir mutluluk günü, ancak Siyonist yapı (İsrail) için üzücü bir gün” ifadesini kullandı. Taraflar, 2023 Ekim ayında seçime gitme konusunda anlaşmaya varmış oldu.

SEÇİMLER YAPILACAK

Filistinli iki grup 2006 seçimlerinden bu yana gerilim yaşıyor. Uluslararası toplum İslamcı Hamas’ın seçimleri kazanmasını tanımamıştı. Geçen yıl yapılması öngörülen seçimler ise Abbas tarafından iptal edilmişti. Filistinli grupların anlaşmasında aracı olan Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun, imza töreninde El Fetih’in efsane lideri Yaser Arafat’ın, 1988 yılında Filistin devletinin bağımsızlığını da önceki günkü törene ev sahipliği yapan Milletler Sarayı’nda ilan ettiğini hatırlattı. El Fetih ve Hamas daha önce de anlaşmanın yolunu aramış, ancak varılan uzlaşmalar bir seçimle sonuçlanmamıştı. Cezayir Deklarasyonu, cumhurbaşkanlığı ile Filistin Yasama Konseyi için seçimlerin yapılmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Cezayir doğalgaz potansiyeliyle enerji krizi yaşayan Avrupa’nın radarına giren bir ülke olarak öne çıkıyor. Avrupa, doğalgaz ihtiyacının bir kısmını bu ülkeden karşılamak için planlar yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!