15 Avrupa ülkesinden İsrail'e çağrı: Vazgeçin!

Güncelleme Tarihi:

15 Avrupa ülkesinden İsraile çağrı: Vazgeçin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2022 17:43

15 Avrupa ülkesi İsrail'i işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin köylerini yıkma ve yeni yerleşim birimleri inşa etme planını iptal etmeye çağırdı.

Haberin Devamı

15 Avrupa ülkesinin dışişleri bakanlıkları aracılığı ile yapılan açıklamalarda İsrail'in Batı Şeria'da 4 bin yeni konut inşa etme projesinin iki devletli çözüme engel olacağı belirtildi.

Açıklamada "İsrail'in planı uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor ve İsrailliler ile Filistinliler arasında adil, kalıcı ve kapsamlı barışın önünde duruyor" ifadesi dikkat çekti.

PEŞ PEŞE TEPKİLER

İsrail tarafından, Batı Şeria’da toplam 4 bin 427 yeni yerleşim birimi inşa edilmesini kapsayan 25 ayrı projenin kabul edilmesinin ardından birçok ülkeden tepkiler peş peşe gelmişti. Arap Birliği konuya ilişkin açıklamasında İsrail'in planının "etnik temizlik ve savaş suçu" olduğunu belirtmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da söz konusu kararı kınayarak "İsrail yasalarına göre dahi yasadışı olarak görülen 'Mitzpeh Dani' ve 'Oz V’gaon' yerleşimlerinin yasal statüye kavuşturulması yönünde alınan kararı kınıyoruz. Söz konusu tek taraflı adımlar bölgede gerginliği tırmandırmakta ve barış zeminini tahrip etmektedir. İsrail’i uluslararası hukuka ve yerleşik BM parametrelerine aykırı olan, ayrıca iki devletli çözüm sürecini tehlikeye atan bu adımları sonlandırmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!