DavutoÄŸlu'ndan Ermeni tasarısı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan Ermeni tasarısı açıklaması
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 05, 2010 11:20

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'de Ermeni tasarısının kabul edilmesinin ardından bugün bir basın toplantısı düzenledi. İşte Davutoğlu'nun basın toplantısından öne çıkan noktalar:

Haberin Devamı

- Hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımız gerekli açıklamayı yaptı. Türkiye’nin tutumu net ve bellidir. Türkiye Cumhuriyeti, baskıyla karar alacak bir ülke değildir.

- Bu oylamaya katılanların bu olayla ilgili ne kadar fikir sahibi oldukları da dün gece takındıkları tavırlarla ortaya çıkmıştır.

- 1915’te yaşananları en iyi halk bilir. Ermeniler 1915’i bir tehcir olarak görmektedir. Bizim için ayrıca bu bir Çanakkale'dir.

- 1915 yıllarında Balkanlar'dan 2 milyon insanımız göç etmiÅŸtir. Biz Türk milleti olarak bu acıları paylaÅŸmayı biliriz. Bildik. Siyasi sonuçlardan çok insani dersler çıkardık.Â

- Türk Ermeni ilişkileri büyük bir hoşgörü içermiştir. Bir millet her yerden saldırıya maruz kalmamış olsaydı belki bunlar yaşanmayacaktı.

"GAYRÄ°CÄ°DDÄ°, KOMÄ°K BÄ°R OYLAMAYDI"

Haberin Devamı

- Nerede olurlarsa olsunlar tüm Ermeniler, dünkü gayriciddi, komik yapılan oylamanın bu sorunun çözümü için ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha görmüş oldu.

- Bir oy, diğer tarafta olmuş olsaydı, tarihin akışı değişmiş olacaktı Ve bir danışman, bir temsilci üyesine "yes" değil "no" demiş olsaydı, tarih farklı çıkacaktı. Tarih böyle ele alınabilir mi? Böyle basite indirgenebilir mi?

- Üçüncü tarafların her müdahalesi bu normalleşmeyi imkansız kılmaktadır. ABD Temsilciler Meclisi üyelerine sesleniyorum: Yaptığınız her müdahale, böyle her gayrıciddi karar Türklerle Ermenilerin barışma sürecinin önüne bir engel oldu.

- Bu şekilde davrandığınız takdirde birçok iyiniyetli adımın, sürecin akamete uğrayabileceğini bilmelisiniz.

- Türkiye-Amerikan ilişkileri birkaç kere vurguladığım gibi tarihin en kapsamlı işbirliği dönemini yaşıyor. Her bölgede her bir zamanda her küresel forumlarda birlikte çalışmıştır. Biz bu ilişkilere tam bir stratejik vizyon perspektifinden bakıyoruz.

- Ancak dünkü karar en azından Komite’de bir stratejik vizyon eksikliği olduğunu göstermiştir. Türk-Amerikan ilişkileri böyle kararlarla zedelenmemelidir. Bizi sevindiren 22 üyenin bu meseleye stratejik vizyon perspektifinden bakıyor olması.

- Türk-Amerikan ilişkileri perspektifinde bu kararın sonuçlarını tabii ki değerlendireceğiz. Atılacak her adımı gözden geçirmek üzere Sayın Büyükelçi’yi Ankara’ya çağırdık. Birazdan Amerikan büyükelçisi de bakanlığa gelecek. Gerekli istişareleri yapacağız.

Haberin Devamı

"STRATEJİK VİZYON EKSİKLİĞİ"

- Herkes aldığı kararların sonuçlarını soğukkanlı bir şekilde gözden geçirmelidir. Umarız bundan sonra böyle bir stratejik vizyon eksikliğiyle karşılaşmayız.

- Gerçekten oylama öncesinde büyük gayret sarf edildi. ABD’deki Türk sivil kuruluşları yoğun çaba sarf etti, medyamız hassasiyetle karşılaştı.

- Bütün bu çabalara rağmen stratejik vizyon perspektifini Amerikalı muhataplarımızın yeterince algılamadığını gördük. Umarım bu anlaşılır ve Türk-Amerikan ilişkileri yeni bir sınavdan geçmek durumudna kalmaz. Bundan sonraki süreci yakından izleyeceğiz.

- Tarihimizin konudan bihaber parlamenterler tarafından çizilmesine kesinlikle, altını çiziyorum, kesinlikle izin vermeyiz.

Haberin Devamı

- Ermenistan ile normalleşme sürecini devam ettirmeye kararlıyız. Ancak bu kararlılığımız üçüncü aktörler ve parlamentolar yoluyla istenen bir çerçevede gerçekleştirilebilecek bir kararlılık değil.

- Bundan sonra Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi ve Türk-Amerikan ilişikilerinin stratejik vizyonunun pekiştirilmesi için herkesi sağduyulu olmaya davet ediyoruz.

Soru: Obama yönetiminden son dakikada gelen cılız sesi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Bütün muhataplarımıza konunun önemini anlattık. Fakat görünen tablo yeterince ağırlık konmadığını ortaya koyuyor. Bu tablo bizi ciddi şekilde rahatsız etmiştir. Amerika yönetimini daha sonra bu konularda daha etkin çaba göstermesini bekliyoruz. Çünkü bu çaba birçok alandaki işbirliğimizi olumlu yönde etkileyecektir. Aksi takdirde karşı karşıya olacağımız tablo birçok açıdan olumlu değerlendirilecek bir tablo olmayacaktır. Biz olumlu çabaları sürdürmeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

"PROTOKOLLERÄ° DURDURMA RÄ°SKÄ°NÄ° GETÄ°RMÄ°ÅžTÄ°R"

Soru: Protokollerle ilgili süreç ne olacak?

Cevap:  Protokollerin  Türkiye tarafından yavaşlatıldığı doğru değil. Biz Ekim'de imzaladık ve 10 gün sonra meclise sevk ettik. Bizim 10 günde yaptığımızı Ermenistan 4 ayda yaptı. Kimse Ermenistan’ı yavaşlatmakla itham etmedi. Meclis bunu ne zaman onaylar? O meclisin takdiridir. Bu teknik olduğu kadar siyasi atmosferle ilgili bir konudur. Karşılıklı atılacak adımlarla bu sürecin devamı için elimizden geleni yapacağız. Dün alınan karar bu süreci yavaşlatmak değil durdurma riskini de beraberinde getirmiştir.

- 1915 sadece Ermeni değil, büyük bir göç demek. Ortak acıların paylaşılması lazım. Ortak bir hafıza oluşturulmalıdır. Bu Türkiye’den Ermenistan’a bir çağrıdır. Diğer parlamentoların yargıya varması, uygun bir yöntem değildir.

Haberin Devamı

Soru: Yahudi lobisinin tutumu hakkındaki görüşünüz?

Cevap: Bu konuda kanaat belirtmek istemem. Ancak Türkiye bütün konuları tek başına göğüsleme gücüne de sahiptir.

AFGANÄ°STAN'DAKÄ° TÃœRK ASKERÄ°

Soru: Tasarı onaylanırsa ABD ile ilişkilerde ihalelerin iptal edilebileceği söyleniyordu. Önümüzdeki dönemde İncirlik’in tartışılması, Afganistan’dan asker çekilmesi gibi konular gündeme gelir mi?

Cevap: Büyükelçimiz geldiğinde bunu görüşeceğiz. Bakanlar Kurulu’nda ele alacağız. Cumhurbaşkanımızla konuşacağız. O yüzden şu anda bu değerlendirmeyi erken olarak görüyorum.

- Bu alınan karar, Türk-Ermeni ve Türk-Amerikan ilişkilerini etkileyecek boyuttadır. Biz her bahar ABD ile bir kriz yaşanmasını istemiyoruz.

Ä°HTÄ°MALLERÄ° DEÄžERLENDÄ°RÄ°YORUZ

Soru: Tasarı genel kurula gelir mi? Gelirse Türkiye ne gibi somut yanıtlar verecek?

Cevap: Yorum yapmak istemem. Daha soğukkanlı değerlendireceğiz. Her türlü ihtimali değerlendiriyoruz.

Normalleşme sürecinin Dağlık Karabağ sorunu boyutunu da dikkate alıyoruz. Bu konu üç farklı noktadan dolayı bizim için önemli.

- Bu daha önce de söyledim. Biz protokoleri müzakere ederken, Ermenistan normalleşmesi, diğer bütün komşularımızla olduğu gibi Ermenistan ile de ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz.

- On asırdır aynı topraklarda yaşayan Türkler ve Ermenilerin ilişkilerinin normalleşmesi bizim için önemli olan ikinci nokta.

- Güney Kafkaslarda kalıcı barışın getirilmesi açısından önemli. Azerbaycan topraklarına da barışın gelmesini istiyoruz. Bizim barış politikamızın tek ayaklı olmadığını göstermek istiyoruz. Bunun dikkate alınması gerekiyor.

Türkiye-Ermeni barışı istiyoruz. Azeri-Ermeni barışı da isteniyorsa söylesinler. Biz de ona göre hareket ederiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!