Çin'den Erdoğan'a 'sözünü geri al' tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Çinden Erdoğana sözünü geri al tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 14:44

Başbakan Erdoğan'ın Uygur Özerk Bölgesi'nde 184 kişinin ölmesinden sonra söylediği 'adeta soykırım' sözüne Çin sert tepki gösterdi. Çin'in resmi nitelikli gazetesi China Daily'de yer alan haberde, Erdoğan'a "sözünü geri al" çağrısı yapıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de Erdoğan'ın sözlerinin akla ve mantığa uymadığını söyledi.

Haberin Devamı

İŞTE DEHŞET FOTOĞRAFLARI

ÇATIŞMADAN İLK GÖRÜNTÜLER

ÇİN MALLARINA BOYKOT GELİYOR  


Çin, Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygurlara karşı yapılanın "adeta soykırım" olduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tepki gösterdi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ AKLA-MANTIĞA UYMUYOR 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüzü Qin Gang bu sözlerin, akla ve mantığa uymadığını söyledi.

Çin’in dev tirajlara ulaşan, biri “resmi” nitelikli iki gazetesi, İngilizce versiyonlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Urumçi’de yaşanan olaylar için “bir tür soykırım” dediğini yazdı, oysa Başbakan Erdoğan olaylar için özenle seçtiği “adeta soykırım” sözünü kullanmıştı. İki ifade arasında küçük bir fark bulunuyor.  

Çin’in dev tirajlara ulaşan “China Daily” ve hükümet çevrelerinden verdiği haberlerle tanınan  “People’s Daily Online” adlı gazeteler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şincan’daki olaylarla ilgili sözlerini yorumladılar.   

Haberin Devamı

“Halkın Günlüğü” olarak bilinen ve hükümetten de resmi görüş içeren haberler vermesiyle tanınan gazetenin İngilizce internet versiyonu “People’s Daily Online” da, “Halk Türk Başbakanı’nın ‘Soykırım’ Suçlamasına Kızgın” başlıklı bir haber-yorum yeraldı. Yazıda “Çinliler Urumçi’deki ayaklanmanın çözümlenme yöntemi dahil azınlıklarla ilgili muamelesini hafta sonunda ‘bir tür soykırım’ olarak suçlanmasından kızgın durumdalar” denildi. İnternet forumlarında Çinlilerin Türkiye’ye tepkilerini ilettikleri belirtilen yazıda olayların Çin’in iç işi olduğuna değinildi. Londra merkezli Chatham House Asya programından Kerry Brown’un “Türkiye bir Müslüman ülke, dolayısıyla muhafazakar Başbakan Erdoğan’ın söyledikleri şaşırtıcı değil. Ancak Erdoğan’ın sözlerinin ilişkileri bozacağını sanmıyoruz. Çin’i geçen haftalarda ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Beijing ile ekonomik ve ticari işbirliğini ana politika olarak nitelemişti” ifadesi yer aldı.

CHINA DAILY: GERÇEKLERİ SAPTIRMAYIN

China Daily adlı gazete ise, “Gerçekleri Saptırmayın” başlığı kullanılırken, “Sayın Erdoğan Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesinde olup bitenler üzerine söylediklerini geri alması tavsiye edilmektedir. Sayın Erdoğan’ın Şincan’daki ayaklanmayı ‘bir tür soykırım’ şeklinde tanımlaması sorumsuz ve temelsiz bir suçlamadır. Ayaklanmada ölen 184 kişiden 137’sinin Han Çinlisi olması gerçeği ortaya koymaktadır” denildi.

Haberin Devamı

Haber-yorum’da Başbakan Erdoğan’ın sözleriyle Çin’in içişlerine karıştığı öne sürülerek “Sayın Erdoğan’ın sözleri, yüzlerini uzun sürecek bir barışa çevirdikleri bir sırada Uygur ve Han Çinlilerine yardımcı olacak en son şey” iddiasında bulunuldu.

BİR TÜR SOYKIRIM” “ADETA SOYKIRIM” FARKI

Çinlilerin Başbakan Erdoğan’a atfettikleri söz gazetelerde “a kind of genocide” biçiminde yer aldı. Söz “bir tür soykırım, soykırımın bir şekli" anlamına da gelebiliyor. Çinlilerin çevirisi, soykırım olmayan ama soykırıma benzeme ihtimali bulunan bir durumu ifade eden “adeta soykırım” ifadesini tam karşılamıyor. İngilizcede “bir tür” ifadesinden farklı anlam içeren “adeta” kelimesi karşılığında daha çok, “nearly, almost, so to say, so to speak” gibi ifadeler kullanılıyor. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!