Abant Platformu, Erbil'de başladı

Güncelleme Tarihi:

Abant Platformu, Erbilde başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2009 14:02

Abant Platformu'nun “Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak” konulu iki gün sürecek toplantıları, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde başladı.

18. Abant Platformunun açılış konuşmasını yapacağı duyurulan Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, son anda karar değiştirerek toplantıya katılmadı.

Toplantının açılışında konuşan Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin Irak'ın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunun, o kapının hiçbir zaman kapanmayacağını belirtti.

Barışı ve geleceği arama yolunda kendilerinin de birlikte yürüyeceklerini kaydeden Botsalı, “Türkiye herkesin Irak'tan kaçtığı bir dönemde Irak'ı kucaklamıştır ve kucaklamaktadır" dedi.

Başkonsolos Botsalı, “Komşunun bahçesindeki yangını birlikte söndüremezsek komşunun bahçesindeki meyvenin tadına da beraber varamayız” diye konuştu. Türkiye-Irak sınırının Irak'ın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu belirten Başkonsolos, “O kapı ardına kadar açıktır ve kapanmayacaktır” dedi.

Açılışta ilk konuşmayı yapan Erbil Valisi Nevzat Hadi, Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmenin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Bu kardeşliğin devam etmesinin alternatifi yoktur” dedi.

“Sert dil ve askeri operasyonların hiçbir zaman sorunlara çare olmadığını” kaydeden Hadi, “günün diyalog günü olduğunu”, geçmişin hatalarına takılmamak gerektiğini ifade etti. Erbil Valisi, zor zamanlarda Türkiye'nin sınır kapılarını sonuna kadar açık tuttuğunu hatırlatarak, teşekkür etti.

Prof. Dr. Mümtazer Türköne de konuşmasında, “kendilerini yurt dışında değil, ülkelerinde hissettiklerini” söyledi. “Bir büyük Kürdistan haritası var. Bu, kimilerinin rüyası, kimilerinin kabusu" diyen Türköne, “herkesin gerçeklerle yüzleşmesi” gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Türköne, Türkiye'de halklar arasında bir Kürt sorunu olmadığına dikkati çekti. Ziya Gökalp'in "Türkleri sevmeyen bir Kürt Kürt değildir, Kürtleri sevmeyen bir Türk de Türk değildir" sözünü hatırlatan Türköne, en fazla Kürt'ün Diyarbakır ve Erbil'de değil, İstanbul'da yaşadığına işaret etti.

Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür Bakanı Felekettin Kakeii de TRT'nin Kürtçe yayına başlamasını “çok olumlu bir adım” şeklinde niteledi.
Erbil'de iki gün sürecek toplantıların ardından bir sonuç bildirgesinin yayımlanması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!