11 Eylül'den önce

Güncelleme Tarihi:

11 Eylülden önce
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 02:14

ABD'yi vuran uçaklı terör hem dünya tarihinde, hem de 2001 yılı içinde bir milat yarattı. Zaman 11 Eylül'den önce ve 11 Eylül'den sonra diye iki dilime ayrıldı. 2001 hafızalara Dünya Ticaret Merkezi'ne çakılan uçak görüntüleriyle kazınırken diğer olaylar silikleşti. Şimdi biraz hafızaları yoklamaya ne dersiniz?

1- Yılın galibi. Tabii ki George W.Bush. Önce Başkan ilan edildi, sonra rakibiyle arasında çok az fark olduğu anlaşıldı. Başkan'ın kim olduğu belirlenene kadar haftalar geçti. Derken Bush'la birlikte Teksaslılar, Beyaz Saray'a kovboy çizmeleriyle geri döndü. Bush'un rakibi kimdi?

a) Bill Clinton

b) Al Gore

c) Bob Dole

2-
2001'de Ortadoğu cadı kazanı gibi fokurdamaya devam etti. İsrail'de başbakanlık seçimlerini aşırı sağın lideri kazandı. 2000 Eylül'ünde Harem-i Şerif'i ziyaret ederek Filistinli intifadasını tetikleyen bu lider kimdir?

a) Ezer Weizman

b) Yitzak Rabin

c) Ariel Şaron

3-
Yılın en parlak bilim olayı, insanın genetik haritasının deşifre edilmesi oldu. Ancak insan genlerinin maymundan sadece % 2 farklı olduğu anlaşılınca biraz bozulduk, ama çaktırmadık. İnsanın gen sayısı kaçtır?

a) 150 bin

b) 30 bin

c) 15 bin

4-
İngiltere deli dana kriziyle boğuşurken bu kez hayvanlara başka bir hastalık musallat oldu. Binlerce hayvan itlaf edildi. Avrupalı aylarca et yemekten korktu. Türkiye'de de rastalanan bu hayvan hastalığı neydi?

a) Şap hastalığı

b) Şarbon

c) Kızamık

5-
Afganistan'da şarkı söylemeyi, traş olmayı, yüksek ökçeli ayakkabı giymeyi, hatta evde ötücü kuş beslemeyi bile yasaklayan Taliban Yönetimi, Bamiyan eyaletindeki dev Buda heykellerini yerle bir etti. ‘‘İmha taş kırmaktan ibaret’’ diyen Taliban lideri kimdi?

a) Molla Fehim

b) General Raşid Dostum

c) Molla Muhammed Ömer

6-
Türkiye, AB'ye girmek için uğraşırken, bir Avrupa ülkesinde yapılan ‘‘AB'ye girelim mi’’ referandumundan kocaman bir ‘‘HAYIR’’ çıktı. Bu Avrupa ülkesi hangisidir?

a) Macaristan

b) İsviçre

c) Norveç

7-
Rusya'nın 15 yıllık emektar uzay istasyonu sonunda emekliye ayrıldı. Uzay istasyonu atmosferde yanıp imha olurken muhteşem bir gösteri sundu. Rusların medarı iftarı olan, son zamanda ise sürekli tekleyen istasyonun adı neydi?

a) Star City

b) Mir

c) Uluslararası Uzay Üssü

8-
Bosna ve Kosova'daki savaş suçlarıyla itham edilen Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç tutuklanıp Lahey'deki uluslararası mahkemeye teslim edildi. Halefinin adı nedir?

a) Emir Kusturica

b) Dragan Petroviç

c) Vosijlav Kostunica

9-
2001 Amerikalı bir işadamının 40 yıllık rüyasının gerçekleştiği yıl oldu. Ruslar'la 20 milyon dolarlık bir anlaşma yapan Amerikalı, Uluslararası Uzay Üssü'ne giderek ilk uzay turisti ünvanını kazandı. Adı neydi?

a) Dennis Tito

b) Mark Sullivan

c) Peter Twain

10-
Yılın aile katliamı denince akla hemen Nepal geliyor. Nepal kralı ve kraliçesi, oğulları Veliaht Prens Dipendra tarafından silahla vurularak öldürüldü. 9 kişiyi katlettikten sonra intihar eden Prens niye elini kana bulamıştı?

a) Babası araba almamıştı

b) İktidar kavgası yüzünden

c) Ailesi Hintli sevgilisi Rana'yı istemediği için.

11-
Yılın çocuğu ise bir masal kahramanıydı. Büyücü çocuk Harry Potter, kitapları ve son olarak filmiyle dünyayı kasıp korudu. Beş parasız, bir cafe köşesinde Harry Potter kimliğini yaratarak maceralarını kaleme alan kadın yazarın adı nedir?

a) J.K. Rowling

b) Helen Fielding

c) Zadie Smith Everest

12-
ABD'de şimdiye kadar hiçbir idam bu kadar tantana yaratmadı. 1995'te ABD'de bir kamu binasına bombalı saldırı düzenleyerek 168 kişinin ölüme neden olan Oklahoma bombacısı Timothy McVeight, idam edildi. McVeight'ın infazı neyle yapıldı?

a) Elektrikli sandalye

b) Kurşuna dizilerek

c) Zehirli iğneyle

13-
En sıkı korunan zirve. Küreselleşme karşıtlarının eylemleri iyice etkili oldu. İtalya'da G-8 zirvesinde liderlerin toplandığı merkez metrelerce yüksekliğinde demir parmaklıklarla çevrildi. Gösterilere 200 bin kişi katıldı ve bir kurban verildi. Temmuz ayında G-8'e evsahipliği yapan İtalya kentinin adı nedir?

a) Floransa

b) Cenova

c) Milano

14-
2001'de bir devlet lideri yılın seyahatine çıktı. Kendi ülkesinden Rusya'ya trenle yaptığı seyahat tam 10 gün sürdü. Uçağa binmekten korkan bu devlet lideri kimdi.

a) K.Kore lideri Kim Jong-İl

b) Çin Devlet Başkanı Zemin

b) Rusya Başkanı Putin

15-
11 Eylül öncesinde en çok konuşulan konulardan ABD'deki ikinci stajyer skandalıydı. Demokrat Partili Senatör Gary Condit ile aşk yaşayan ve esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan stajyerin adı neydi.

a) Monica Lewinsky

b) Chandra Levy

c) Paula Jones

16-
Bulgaristan çok önemli bir genel seçim yaşadı. Yıllarca sürgünde yaşayan İkinci Simeon ülkesine döndü, seçimlere katıldı, kazandı ve başbakan olup hükümeti kurdu. Yeni başbakanın eski görevi neydi?

a) Başpiskopos

b) Kardinal

c) Kral

11 Eylul'dan sonra


1- 11 Eylül'de kaçırdıkları dört uçağı bomba gibi kullanan hücrenin lideri olan, Hamburg'ta öğrenim gören, 1995 yılında İstanbul'a da geldiği tespit edilen Suudi Arabistanlı terörist kimdir?

a) Muhammed Atta

b) Muhammed Atıf

c) Abdülselam Zaif

2-
‘‘Batı medeniyeti İslam'dan üstündür’’ açıklamasıyla Müslüman ülkelerde olduğu kadar kendi kulübü içinde de tepki yaratan ve daha sonra ‘‘Öyle demek istememiştim, yanlış anlaşıldım’’ diyen Avrupalı lider kimdir?

a) Jean Marie Le Pen

b) Silvio Berlusconi

c) Jörg Haider

3-
Körfez Savaşı'nın televizyonu CNN'di. Peki 11 Eylül sonrasında yıldızı yükselen, Afganistan operasyonunun ilk dönemlerinde cepheden ilk canlı yayınları yapan ve Usame bin Ladin'in konuşma kasetlerini yayınladığı için propagandaya alet olmakla suçlanan televizyon kanalı hangisidir?

a) El Hayat

b) Katar TV

c) El Cezire TV

4-
Amerikan Fox Televizyonu kanalı adına Afganistan'a savaşı izlemeye Kalaşnikof tüfekle giden, başka yerde olduğu halde, Amerikalı askerlerin kendi uçakları tarafından vurulduğu gün olayın yakınında olduğunu iddia eden, bizim ABD'nin Reha Muhtar'ı dediğimiz gazeteci kimdir?

a) Geraldo Rivera

b) William Safire

c) Robert Fisk

5-
Tarihte ilk kez bir Hollywood yıldızının adı tıp literatürüne girdi. ABD'li uzmanlar, 40 yaşını geçmiş kişilerde aşırı çalışma ve egzersiz sonucu oluşan sendroma, beyin anevrizması geçiren bu yıldızın adını verdi. Kimdir bu oyuncu?

a) Kim Basinger

b) Sharon Stone

c) Michelle Pfeiffer

6-
Dört yıllık aradan sonra 4 Aralık günü ilk kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides, hemen ertesi akşam sürpriz bir yemekte buluştular. Denktaş konutunda ağırladığı ettiği Klerides'e hangi zeytinyağlı ve tatlıyı ikram etti.

a) Barbunya - tel kadayıfı

b) İmambayıldı - ekmek kadayıfı

c) Yaprak sarma - baklava

7-
ABD Yönetimi teröre karşı savaşı, El Kaide'nin barındığı başka ülkelere de yaymayı hedefliyor. Aralarında Somali ve Sudan'ın da bulunduğu bu ülkelerin başında Irak geliyor. Irak'ın vurulmasına karşı çıkan Washingtonlu güvercin kim?

a) Colin Powell

b) Marc Grossman

c) Paul Wolfowitz

8-
Amerikan Time dergisinin geleneksel Yılın Adamı değerlendirmesi bu yıl hayli spekülasyona konu oldu. Adı geçen üç adayın da 11 Eylül ile bağlantısı vardı. Kim seçildi?

a) Usame bin Ladin

b) ABD Başkanı Bush

c) New York Valisi Rudolph Giuliani

9 -
Bonn'da yapılan Afganistan'ın geleceğiyle ilgili zirvede, Peştun lider Hamit Karzai liderliğinde geçici bir hükümet kurulması kararlaştırıldı. İki kadının da yer aldığı 29 kişilik kabine üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra Kabil'e giden ilk dışişleri bakanı kim oldu?

a) İsmail Cem

b) Colin Powell

c) Donald Rumsfeld

10 -
Yunanistan kasım ayı içinde, 12 İngiliz ile iki Hollandalı'yı casusluk suçundan gözaltına aldı. Kalamata kentindeki bir askeri üssün yakınlarında fotoğraf çeken bu kişilerin bir gözlem hobisi vardı. Bunlar ne gözlemcisiydi?

a) Kuş

b) Tren

c) Uçak

11 -
11 Eylül'den beri aranan terör kanıtı 14 Aralık günü ortaya çıktı. Usame bin Ladin terörü itiraf ettiği videobantta, 11 Eylül'de görev alan bazı teröristlerin isimlerini sayarken, içlerinden bazılarının uçağa binerken öleceğini bilmediği ortaya çıkıyordu. Bantta Bin Ladin'e yağ çeken Suudi şeyh Türkler için ne dedi?

a) Hain

b) Kafir

c) Düşman

12 -
Arjantin'deki ekonomik krizi protesto gösterileri 18 Aralık günü çığrından çıkarak yağmaya dönüştü. Çatışmalarda 30'a yakın insan öldü. Devlet Başkanı Fernando de la Rua ve bütün kabine istifa etti. Görevi ilk bırakan ise Arjantin'in Derviş'i dediğimiz ekonomi bakanı oldu. Bu bakanın adı neydi?

a) Carlos Menem

b) Andy Garcia

c) Domingo Cavallo



11 Eylül'den sonra

cevap anahtarı


1- a- Muhammed Atta

2- b- Silvio Berlusconi

3- c- El Cezire

4- a- Geraldo Rivera

5- b- Sharon Stone

6- b- İmambayıldı

7- a- Colin Powell

8- c- Rudolph Giuliani

9- a- İsmail Cem

10- c- Uçak

11- b- Kafir

12- c- Domingo Cavallo



11 Eylül'den önce cevap anahtarı

1- b - Al Gore

2- c - Ariel Şaron

3- b - 30 bin

4- a - Şap hastalığı

5- c - Molla M. Ömer

6- b - İsviçre

7- b - Mir

8- c - V.Kostunica

9- a - Dennis Tito

10- c - Rana yüzünden

11- a - J. Rowling

12- c - Zehirli iğne

13- b - Cenova

14- a - K.Kore lideri

15- b - Chandra Levy

16- c - Kral
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!