Dünya, mültecilere sırt çeviriyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya, mültecilere sırt çeviriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) dün yayınladığı yıllık raporunda, dünyada 35 iç savaşın sürdüğü, evlerini terketmek zorunda kalan insan sayısının çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekildi ve mültecilerin hiç bu kadar zor durumda kalmadıkları vurgulandı.

‘Dünya Mültecilerinin Durumu: İnsani Bir Sorun’ başlıklı rapor, BMMYK tarafından korunan 22 milyon mülteciyle ilgili olarak ‘Savaşların ve toplumlararası çatışmaların değişen niteliği, gittikçe daha çok insanı evini terke zorluyor. Her ne kadar 1990 yılından beri 10 milyon mülteci evlerine geri dönmüş ise de zorunlu göç kurbanlarının sayısı artıyor. Bu insanlar için güvenilecek bir yer bulmak zorlaşıyor. Sığınılan ülkede daha büyük bir tehdit altında kalıyorlar. Zira, saldırılar doğrudan mülteci kamplarını hedef alıyor, kadın mülteciler tecavüze uğruyor, erkeklerle erkek çocuklar zorla silah altına alınıyor’ deniyor. BMMYK, ilgilendikleri 22 milyon mültecinin yanı sıra, 25 milyon insan daha yaşadığı şehri, ülkeyi terk etmek zorunda kalmış.

BMMYK'ne göre, zengin ve yoksul uluslar mültecileri geri çevirmede ortak politikalar izliyor. Hükümetler, sığınma tabelinde bulunanları siyasal, sosyal ve ekonomik tehdit olarak kabul edip, kapıları yüzlerine kapatıyor. Bu nedenle Komiserlik geri dönüşü desteklemesi yönünde artan baskılarla karşılaşıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Sadako Ogata ‘21’nci yüzyılın gündemi insanların güvenliğini sağlamak olacaktır. İnsanlar kendilerini evlerinde güvende hissetmedikçe, devletlerin güvenliği de tehdit altında olmaya devam edecektir' diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!