DTP'de Erez harekâtı

Güncelleme Tarihi:

DTPde Erez harekâtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bağımsız milletvekili Yalım Erez'in DTP'ye girerek genel başkan olmaya hazırlandığı iddiaları partide olağanüstü kongre hazırlıkları ile güç kazandı. Bu arada DTP Lideri Cindoruk da ‘‘Bizde koltuğa yapışmış genel başkan yok. Ben 2 seneliğine seçildim. Aday olmama lüzum yok’’ diyerek bu haberleri doğruladı.

Muğla bağımsız milletvekili Yalım Erez'in DTP'nin liderlik koltuğuna hazırlandığı haberleri partiyi karıştırdı. DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un telefonları dün il başkanları ve partililerce kilitlenirken olağanüstü kongre için kollar sıvandı. DTP'deki Erez harekatı, parti yetkililerinin büyük bir kısmı tarafından, ‘‘DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i bitirme harekatı’’ olarak yorumlanıyor.

Erez'in kendisi ile birlikte DYP ve bağımsızlardan yaklaşık 10 milletvekilini partiye katmasını bekleyen DTP'liler, bu harekatla seçime güçlü bir şekilde girmeyi planlıyor. DTP yetkilileri, harekat başarı ile sonuçlanırsa, DYP'nin yanı sıra hükümet kurma çalışmaları sırasında son anda Erez'i yalnız bırakan ANAP'tan da kopmalar olacağına işaret ederken, ‘‘Böylece Erez, bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Hem Çiller'den hem de kendisini son anda yalnız bırakan ANAP Lideri Mesut Yılmaz'dan rövanşı alacak’’ yorumlarını yapıyorlar.

CİNDORUK ADAY OLMAYACAK

Cindoruk ise, dün Hürriyet'e,‘‘Bizde Genel Başkan sandalyesine yapışmış Genel Başkan yok. Ben iki seneliğine seçildim. Aday olmama lüzum yok’’ açıklamasını yaptı. Son kararın Büyük Kongre'de verileceğini ifade eden Cindoruk, tüzükte yapılacak değişiklikle partiye yeni katılacaklara yetkili organlarda yer açacaklarını doğruladı. Cindoruk, ‘‘DYP'yi bitirme harekatı mı?’’ sorusuna ise, ‘‘Ona gerek yok. DYP zaten kendisini bitiriyor’’ yanıtını verdi. Erez'in partilerine geçeceği iddialarını ‘‘Erez'le evleneceğiz’’ diyerek doğrulayan Cindoruk, Hasan Denizkurdu ve Ünal Erkan'ın katılımıyla ilgili soruya da, ‘‘Evlenmeden çocuk olmaz’’ karşılığını verdi.

MUHALEFET DE KONGRE İSTİYOR

Olağanüstü büyük kongreyi, yaklaşık altı aydır parti yönetimine muhalefet eden Devlet eski Bakanı Gökberk Ergenekon ekibi de istiyor. Ergenekon, büyük kongre yapılacağı açıklamalarında samimi olunduğunu sanmadığını belirtirken, kendisinin de aday olacağının sinyallerini veriyor.

Muhalefetten bir başka yetkili ise, Cindoruk'un Isparta konuşmasını veda hutbesi olarak değerlendirirken, seçim arefesindeki bu değişikliğin, parti yetkililerinin büyük çoğunluğunun tekrar parlamentoya girme isteğinden kaynaklandığını kaydetti. Yetkili, Erez'in Genel Başkanlığa getirilme stilini 1993 yılında Tansu Çiller'in DYP'nin başına getirilme stiline benzetti.

DTP GİK, yarın 13.30'da toplanarak tüm bu gelişmeleri değerlendirecek. GİK ilk etapta partiye, Erez ile birlikte katılacak yeni üyelere yönetimde yer açmak için tüzük değişikliği yapacak. Olağanüstü kongre kararı alınırsa 15 gün içinde kongrenin yapılması gerekiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!