DT Karşıyaka sahnesi AVM olmayacak

Güncelleme Tarihi:

DT Karşıyaka sahnesi AVM olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2016 18:40

DT Karşıyaka sahnesi AVM olmayacak

Haberin Devamı

İZMİR Devlet Tiyatrosu 60. yılını kutlayacağı 2016- 2017 tiyatro sezonunda sahneleyeceği oyunları bir basın toplantısıyla duyurdu. İzmir Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni- Müdürü Tayfun Erarslan, devlet tiyatrolarında yabancı oyunların yasaklandığı yönündeki haberlere değinerek, yeni sezonu Türk tiyatro oyunlarıyla açma kararının yanlış yorumlanmdığını belirtti. İnşaatı devam eden Karşıyaka sahnesi ile ilgili "AVM mi olacak" endişesinin yersiz olduğunu belirten Erarslan, "İnşaat Karşıyaka'nın zemin yapısı nedeniyle gecikti. Kazık çakma işlemi damamlandı. Nisan'da binayı açmayı planlıyoruz." dedi.

1949 yılında kurulan devlet tiyatrolarının 60. yılını dolduracağı 2016- 2017 sezonunda İzmir'de sahneleyeceği oyunlar Swiss Otel'de gerçekleştirilen toplantıyla duyuruldu. 1 Ekim'de perde açacaklarını belirten Tayfun Erarslan, "İzmir Devlet Tiyatrosu özelinde biz yeni sezonu geçen yıl faaliyete soktuğumuz Urla sahnemizde yapmayı uygun gördük. Urla Devlet Tiyatroları öyküsünde de Türkiye genelindeki tarihinde de ilk 'banliyö sahne'miz. İzmir Valiliği'nin, Urla Kaymakamı'nın desteğiyle, Urla Belediyesi'nin Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile yaptığı olağanüstü iş birliği ile oradaki Atatürk Kültür Merkezi'ne Devlet Tiyatroları Urla Sahnesi tabelasını geçen sezon astı" dedi.

DEVLET TİYATROLARINDA YABANCI OYUNLAR YASAKLANMADI

Yakın zamanda devlet tiyatrolarında yabancı oyunların yasaklandığı yönünde haberler çıktığını hatırlatan Erarslan, "Devlet tiyatrolarında yabancı oyunların yasaklanması akıl dışı, olasılık dışı bir durum. Ama bu genelde yalan odaklı gündemler spekülasyona dayalı gündemler bu ülkenin yenmesi gereken bir belası olmaya başladı. Sanıyorum bu da bunun devamı. Böyle bir durum olabilir, ancak neden muhatabına sorulup doğrulanmaz. Ne olur bize de sorun. Biz yalan söylüyor olalım ancak farklı bir görüş ortaya koymuş olalım" diye konuştu.

Haberlerin Haziran ayında İzmir'de gerçekleştirilen bir toplantıda alınan kararın yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını belirten Erarslan, "Geçmiş yıllarda zaman zaman yapıldığı gibi bu yıl 2016-2017 tiyatro sezonu Türk tiyatrosu resmi geçidi olsun açılış oyunlarında denmişti. Bu böyle alınmış bir konsept kararıydı. Sadece açılış oyunlarıyla ilgiliydi. Geçmişten bugüne oynanmış oynanmamış bakılmadan, Devlet Tiyatrolarının ve her bölgenin tarihinde özel yeri olan oyunları açılışta sahneleyelim kararıydı. 15 Temmuz'da yaşanan o talihsiz olaydan sonra da her Cumhuriyetine ve ülkesine bağlı her kurum gibi bizim kurumumuz da demokrasiye bağlılığını açıkladı ve buna destek olarak da biz 'bu yıl yerli yazarlarımızla perdemizi açıyoruz' dedi. Bu nasıl olup döndüyse devlet tiyatrolarında yabancı oyunlar yasaklandı oldu. Aynı şey özelleştirme konusunda da yaşandı. Kendi bütçesi olan kurumların taşınmazlarını satma hakkı tanındı, 'Devlet tiyatroları özelleştiriliyor' diye çıktı" dedi.

"SANAT BİR ÜST BAKIDIR"

Tayfun Erarslan, 7 Ekim'de 'Oyunlarla Yaşayanlar' adlı oyunun sahnelenmesiyle başlayacak sezonda, 'Gölge Ustası' adlı oyunun 14 Ekim'de Urla sahnesinde prömiyerini yapacağını belirtti. 23 Ekim'de prömiyerini yapacak olan 'Ay ışığı' adlı çocuk oyununun provalarına Ekim ayında başlanacağı, 'Ermişler ya da günahkarlar' oyununun ise 18 Ekim'de sahneleneceğini açıklayan Erarslan, şöyle konuştu:

"Devlet tiyatrolarının günlük siyasettin dışında kalmaya özen gösteriyor. Sanat bir üst bakıdır, bütün gelirini vergilerden sağlayan bir kurumun taraf tutma lüksü yoktur. Tutacağı taraf, aydınlıktır, cumhuriyettir ve çağdaşlıktır , başka bir taraf tutma lüksü yoktur. Hayatın ve gündemin dışında kalma lüksümüz de yok. Ekim ayında provaya girecek yanık oyunu, yaklaşık 7 sezon önce İstanbul Devlet Tiyatrosunda da sahnelenmişti. Ortadoğu öyküsü, bir iç savaş ortamında yaşanan bir insanlık trajedisi. Şuan da dünyanın başına bela olan bu sıkıntının, sadece göçmen, sadece yerinden yurdundan edilen insanlar olarak algılanan durumun insan hayatında başka ne gibi travmalara, trajedilere yol açtığını gösteren bir oyun. Hazırlık ve provaları 8 Ekim'de başlayacak ve Kasım sonunda perde diyecek. Gündemi yakalayan ve biraz eğlendiren bir oyuna ihtiyacımız vardı. 'Newton bilgisayardan ne anlar' oyunu da Ekim'de provaya girecek Kasım'da izleyiciye merhaba diyecek."

"KARŞIYAKA SAHNESİ AVM OLMAYACAK"

Geçen sezondan devam eden oyunlarının da olduğunu belirten Erarslan, " 'Evet istiyorum', 'Ağaçlar ayakta ölür', 'Kurban', 'Bir garip Orhan Veli', 'Çiçu', 'Eşek kulaklı Kral Midas', 'Şahane düğün' devam eden oyunlar arasında. Şimdi diyeceksiniz ki bu kadar oyunu nerede oynayacaksınız. Bizim bir tek Konak ve Urla sahnemiz var. 2 senedir Konak Sahnesindeyiz. Belediyenin desteğiyle Güzelbahçe salonumuzu kullandık. Karşıyaka sahnemiz bildiğiniz gibi 3 yıl önce alındı. Kapatıldı yıkıldı. Ancak toparlanıyor. Burası da AVM mi oluyor diye infiale neden oldu. O alan tamamen devlet tiyatrolarının mülkü. Hiç bir yerel veya mülkü yönetim tarafından üzerinde baskı yok. Tamamen Devlet tiyatroları daha çağa uygun modern bir bina inşa ediyor. Gecikmesinin tek sebebi Karşıyaka'nın fiziki koşullarından. Yaptığımız proje bodrumda da alanları mekanları olan bir proje olduğu için kazıklı bir sistemle çalışmak gerekiyordu. Temeli atmadan önce 35 metre uzunluğunda 476 kazık çakılması gerekiyordu. Müteahhit firma sağolsun desteğiyle kazıkları bitirdik. Yetiştirebilirsek nisan ayında 60. yılın tarihsel olarak tam denk geldiği nisan ayında binayı açmak istiyoruz. Bornova'da peterson köşkünün olduğu yerde kültür bakanlığının inşa ettiği kültür merkezi inşaatı var. oranının da girişimleri tamamlanmak üzere, devlet tiyatroları olarak orada da faaliyet göstereceğiz. büyük salonu opera ile ortak küçük salonu ise sadece devlet tiyatroları olarak kullanacağız.

Nisan'a yetiştirebilirsek açmayı düşünüyoruz." dedi.

"GELECEK NESİLLERE ZARAR VERMEKTENSE 2 YIL BEKLİYORUZ"

Tiyatro'nun çok amaçlı salonlarda yapılamadığını belirten Erarslan, " Ortalama bir standardı olmayan salonlarda yapılan devlet tiyatrosu vizyonu ve hedefiyle planlanmış ve hedeflenmiş oyunlar tiyatro izletmek olmuyor. Bunu konformist bir yaklaşım olarak görebilirsiniz. Ama gelecek nesillere zarar vermektense 2 yıl bekleterek doğrusunu yapmayı tercih ediyoruz.

Çok amaçlı salon tanımından nefret ediyorum. Benim nefret etmem çok önemli değil. Bu işin sevdalısı, gönüllüsü, işçisi olarak nefret ediyorum. Bir çok semtimizde yerel yönetimin ya da devletin olağan üstü bütçelerle inşa ettirdiği çok güzel çok amaçlı salonlar var. Ama tiyatro, opera ve konser için hiç uygun değil. Tiyatro salonu inşa edilse içinde her şey yapılır, konferans seminer yapılır halk oyunlar yapılır" dedi.

"AGORA KAZI ALANINDA ÖZEL GÖSTERİM"

Standart salonlar dışına çıkabilmek için ketin buluntu mekanlarını değerlendirmeyi planladıklarını belirten Erarslan, "Daha çok çocuk ve gençlere yönelik gittiğimiz her yörenin yaşayanına da hitap edeceğini düşündüğümüz kentin masalları anlatım etkinliğimiz olacak. Masal anlatım tekniğini canlandırmak adına, sanatın ve tiyatronun gerekli teknik öğeleriyle besleyerek, o formatta hem tiyatronun doğuşu, hem geleneksel Türk tiyatrosunun meddah özelliğini taşıyan bir projeyle açık alanları gezeceğiz. Belki de önümüzdeki sezon bu kentin fuar açık hava tiyatrosu dahil, yıllar önce İzmir devlet tiyatrosunun kuruluşunda orası kullanılmış, çevredeki bir sürü antik alan, bir sürü kazı alanının da aktif hale getirebilmek, en azından yaşayanla ve insanla buluşturabilmek adına projelerimiz var. Bunun girişini de Nisan ayında Agora kazı alanındaki meydanda yapacağız. O günden bugüne başlığı altında İzmir'deki 60 yıllık tiyatro serüvenini anlatan müzikli, danslı, lirik, görsel öğelerle beslenmiş özel gösterimi Agora kazı alanında sunacağız." dedi.

Timur TARLIĞ/ İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!