DSİ'nin dijital saat projesi çiftçinin su paylaşım tartışmalarını bitirecek

Güncelleme Tarihi:

DSİnin dijital saat projesi çiftçinin su paylaşım tartışmalarını bitirecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2018 09:25

DSİ'nin dijital saat projesi çiftçinin su paylaşım tartışmalarını bitirecek

Haberin Devamı

DENİZLİ'nin Buldan ilçesinde, çiftçilerin Hasanbeyler Göleti'nden suladıkları tarlalarının başına, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından dijital saatler konulacak. Çiftçiler tarlalarını kartlı, dijital saatli sistemle sulayacak.

DSİ, daha öce ilk olarak İzmir'in Bayındır ilçesinde hayata geçirdiği dijital saat uygulamasını, bu kez pilot bölge seçtiği Denizli'nin Buldan ilçesinde hayata geçirecek. Buldan Hasanbeyler Göleti'nden su kullanan yaklaşık 2 bin dekar arazi, artık dijital saat uygulamasıyla sulanacak.

DSİ Aydın 21. Bölge İşletme Şube Müdürü İbrahim Ürgüplü, Elektromekanik Şube Müdürü Tayfun Aykurt, Makina Mühendisi Mete Arabacı, Denizli DSİ 212. Şube Müdür Yardımcısı ve İşletmelerden Sorumlu Yüksek İnşaat Mühendisi Murat Bilgen, Ziraat Mühendisi Fatih Çelik ve İnşaat Teknisyeni Osman Ejder'den oluşan ekip, uygulama yapılacak alanı görmek için Buldan'a geldi. Buldan Belediye Başkanı ve Buldan Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülbay'la birlikte, Hasanbeyler Göleti'ne geçen ekip sahada fizibilite çalışmaları yaptı.

Uygulamaya sokulacak yeni sistemle göletlerden su, kapalı sistem ile daha önce kurulmuş olan hidrantlara verilecek. DSİ, bu hidrantlardan, her tarlaya ayrı boru döşeyecek ve tarla başına dijital saat takacak. Tarlasını sulamak isteyen çiftçi, sulama kooperatifinden alacağı karta para yükletecek ve kartı saate okutup, ne kadarlık sulama yapmak istiyorsa o kadar su kullanacak. Su, karttaki paranın bitmesi veya çiftçinin istediği miktarın dolması ile otomatik kesilecek. Çiftçiler bu sistemle gerektiğinde tarlaya gitmeden, cep telefonlarına yüklediği bir programla istediği yerden suyu açıp kapatabilecek. Proje 2018 yılı sulama sezonun bitmesi ile başlayacak ve 2019 yılı sulama sezonu başlamadan bitmiş olacak.

Buldan Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülbay, uygulamaya konacak sistem ile su israfının ve su tartışmalarının ortadan kalkacağını söyledi.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!