DSİ'den Zonguldak'a 1 yılda 70 milyon liralık yatırım

Güncelleme Tarihi:

DSİden Zonguldaka 1 yılda 70 milyon liralık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2018 16:01

DSİ'den Zonguldak'a 1 yılda 70 milyon liralık yatırım

Haberin Devamı

ZONGULDAK,(DHA) - DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, 2017 yılında Zonguldak'ta toplam maliyeti 70 milyon 120 bin 161 olan baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma gibi 12 tesisi tamamladıklarını açıkladı.

Zonguldak'ta yapılan çalışmalar hakkında yazılı açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptıkları yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ettiklerini söyledi. Zonguldak şehir merkezinin acil içme suyu ihtiyacını karşılamak için hazırlanan 'acil içme suyu eylem planı' kapsamında, 'Zonguldak İçmesuyu Tüneli ve Kanalı İnşaatı' ile 2 bin 542 metre tünel inşa ederek Zonguldak şehir merkezine yıllık 9,72 milyon m3 içme suyu temin ettiklerini anlatan Acu, "Ereğli ilçe merkezi, Gülüç, Delihakkı, Ören yerleşimleri ve güzergâh üzerindeki civar yerleşimlere ise yıllık 25,6 milyon metreküp içme suyu temin ettik. Ereğli ilçesi ve civar yerleşimlerine hizmet edecek isale hattı ve arıtma tesisi hizmete alındı. İnşa etmekte olduğumuz baraj ile Alaplı ilçe merkezine yıllık 6,86 milyon metreküp içmesuyu sağlanacaktır. Zonguldak'ta 5 bin 460 dekar zirai araziye can suyu olacak Maden Barajı ve Sulamasının planlama çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Son 15 yılda inşa ettiğimiz 58 adet taşkın koruma tesisi ile Zonguldak şehir merkezi, 7 ilçe, 37 yerleşim yeri ve bin 4 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Zonguldak için taşkın koruma tesislerinin önemini çok iyi biliyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri ile topraklarını korumak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu minvalde inşaat safhasında 21 adet taşkın koruma tesisimiz daha bulunmaktadır" dedi.

2017 yılında Zonguldak 12 tesisi tamamladıklarını ifade eden Acu, "2017 yılında Zonguldak'ta 1 adet içme suyu arıtma tesisi, 1 adet içme suyu isale hattı ve 10 adet taşkın koruma tesisi tamamlanmıştır. Tamamlanan arıtma tesisi ile Kızılcapınar Barajından alınacak 70 bin metreküp ham su arıtılarak Ereğli ilçesi Gülüç Beldesi ve isale hattı güzergâhındaki yerleşim yerlerinin 2045 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmıştır. Tamamlanan 10 adet taşkın koruma tesisi ile Zonguldak merkez, 2 ilçe, 3 belde , 1 mahalle, 2 köy ve 3 bin 440 dekar zirai arazilerin taşkın riskinin azaltıldı. Tamamlanan baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyeti 70 milyon 120 bin 161 liradır" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!